Felgyorsítja a digitális felzárkóztatást a JÓTETT Bank 

Szektorszintű összefogással több mint kétezer eszköz talál gazdára.

Az OTP Bank piaci súlyának és társadalmi beágyazottságának megfelelően, felelős vállalatként fontosnak tartja az esélyteremtést, a lemaradó társadalmi csoportok felzárkóztatását, a rászorulók támogatását. A Humanitás Szociális Alapítvánnyal együttműködve már 2016 óta adományozunk számítógépeket iskoláknak, kórházaknak, gyermekotthonoknak. Az idei év azonban bebizonyította, hogy a szokásosnál is nagyobb szükség van az összefogásra, ezért csatlakoztunk a JÓTETT Bank Digitális Gyorsítósáv programhoz, melynek célja, hogy a rászoruló gyerekek is lépést tudjanak tartani a változó világgal. A programban több mint kétezer, új vagy a bankokban már nem használt, de jól működő eszköz kerül gyermekekhez és iskolákba karitatív szervezeteken keresztül.

A pandémia jelentősen felgyorsította a digitális átállást. Banki szakértők szerint a COVID-helyzet több évnyi ugrást hozott a digitális pénzügyi szolgáltatások alkalmazásának elterjedésében. „A kártyatársaságok adatai szerint világviszonylatban 40 százalékos növekedést tapasztaltak az érintésmentes fizetések esetében már az első negyedévben. A járvány miatt Magyarországon is jelentősen emelkedett a digitális banki szolgáltatások igénybevétele. Olyan ügyfelek kezdtek online bankolni, akik korábban idegenkedtek ettől a szolgáltatástól. A bankszektor heti 12-15%-os növekedést tapasztalt a veszélyhelyzet időszakában az online, mobil csatornákra történő új bejelentkezések számában” – nyilatkozta Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Ráadásul tartósnak mutatkozik az áttérés a digitális csatornákra: az adatok szerint azon ügyfelek, akik egyszer kipróbálták valamelyik digitális csatornát, 75 százalékban továbbra is aktív használók maradnak.

A kihívásokkal teli helyzetekben a rászorulók, a lemaradók még több segítséget, odafigyelést érdemelnek. Azok például, akik most kimaradnak a digitális átállásból, önhibájukon kívül, eszközök híján nem képesek elérni az internetet, később óriási hátránnyal szembesülhetnek. A Magyar Bankszövetség novemberben meghirdetett JÓTETT Bank kezdeményezése keretében most Digitális Gyorsítósáv programot indított. A Banki Véradók Hetét követően karitatív szervezetek és szakmai támogató partnerek összefogásával indult el az országos IT-eszköz adományozási program hátrányos helyzetű iskolák, pedagógusok és diákok, vagy egészségügyi intézmények számára. A csatlakozó hitelintézetek a már nem használt, de jól működő eszközök összegyűjtésén és átadásán kívül új berendezések vásárlásával is segítik a rászorulókat. 

„Minden gyermek, aki hozzájut egy extra eszközhöz egy újabb kitörési ponttal gazdagodik, egy új lehetőséget kap, ablakot, hogy ő is kinézzen és kikerüljön a digitális világba” – mondta Jelasity Radován. A Magyar Bankszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy az adományozás fő célja, hogy a hátrányos helyzetű családokban egyszerűbbé váljon a digitális oktatáshoz történő csatlakozás, a digitális tudástár elérése, így a gyerekek lépést tudnak tartani a változó világgal. A fiatalok fejlődése a társadalom jövőjének egyik kulcsa - tette hozzá.

Az összegyűlt adományok több civil szervezeten keresztül jutnak majd el az iskolák tanulóihoz és a családokhoz. A példaértékű összefogásban a bankszektor munkáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Humanitás Szociális Alapítvány segíti. A fertőtlenítés után kiszállított eszközökön alap operációsrendszer mellett a Microsoft iskolaprogramjában rendelkezésre álló O365 keretrendszer is elérhető.  

A Digitális Gyorsítósáv programról készült riportfilm IDEÚj lapon nyíló tartalom. kattintva érhető el.