Pénzügyi stabilitás 

A stabilitás tényezői és a jellemzésére használt mutatók a banki tevékenység eredőjeként is értelmezhetőek: 

  • Az OTP Bank tőke-megfelelési mutatói nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magasnak számítanak.
    A Common Equity értéke, amely az alapvető tőkeelemeket tartalmazza, 2018 végén 16,5% volt.
  • Az OTP Csoport likviditási tartaléka is kifejezetten magas. 
  • A Bankcsoport éves korrigált adózott eredménye 2018-ben elérte a 325 milliárd Ft-ot, amely a bankcsoport történetének legmagasabb eredménye. A régió kedvező gazdasági teljesítménye miatt tovább élénkült az üzleti aktivitás, mérséklődtek a kockázati költségek, emellett a horvát Splistka banka és a szerb Vojvodjanska banka eredményei is teljes egészében konszolidálásra kerültek. 
  • 2018-ban ismét érdemben javult a hitelportfolió minősége, a konszolidált DPD 90+ ráta (90 napon túl késedelmes hitelek aránya) 6,3%-ra mérséklődött (-2,9 százalékpont év/év). A fizetési nehézséggel küzdő ügyfeleinket adósvédelmi programok segítik. 

Felelős hitelezés 

A hitelezés segíti a gazdasági és egyéni fejlődést, a célok elérését ugyanakkor a nem körültekintően nyújtott hitel veszélyezteti a forrást nyújtók pénzét, illetve a túlzott eladósodás révén az adósoknak is hosszú távú, súlyos problémát jelenthet. 

A lakossági ügyfelek túlzott eladósodásának elkerülését a fizetőképesség vizsgálattal (budget) biztosítjuk. Ügyfeleinket tájékoztatjuk a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) lekérdezés eredményéről, illetve arról is, ha a hitelbírálaton a túlzott eladósodottsága miatt kerül elutasításra kérelme. Az ügyintézők oktatása, a belső ügyviteli utasítások és maga a bírálati rendszer automatizmusa biztosítja a megfelelő eljárások betartását. 

A túlzott eladósodást a vállalati ügyfelek hitelezése kapcsán is vizsgáljuk, és automatikusan elutasítjuk. 

Folyamatosan biztosítjuk munkatársaink naprakészségét a kockázatkezelési elvekről, gyakorlatokról. A többszintű képzések mellett aktualizáljuk az eljárásrendeket, ügyintézői körleveleket. 

Megosztás