Pénzügyi stabilitás 

A stabilitás tényezői és a jellemzésére használt mutatók a banki tevékenység eredőjeként is értelmezhetőek: 

  • Az OTP Bank tőke-megfelelési mutatói nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magasnak számítanak.
    A Common Equity értéke, amely az alapvető tőkeelemeket tartalmazza, 2017 végén 15,3% volt az időszaki eredmény és az elhatárolt osztalék beszámításával.
  • Az OTP Csoport likviditási tartaléka is kifejezetten magas. 
  • A Bankcsoport 2017-ben 284 milliárd Ft korrigált adózott eredményt ért el, ami 41%-kal haladja meg a bázisidőszakot. Az éves eredmény javulása a magasabb működési eredménynek, az alacsonyabb kockázati költségeknek, valamint a mérséklődő effektív társasági adórátának köszönhető. 
  • 2017-ben tovább javult a hitelportfolió minősége, a a konszolidált DPD 90+ ráta (90 napon túl késedelmes hitelek aránya) 9,2%-ra mérséklődött (-5,5 százalékpont év/év). Fizetési nehézséggel küzdő ügyfeleinket adósvédelmi programok segítik. 

Felelős hitelezés 

A hitelezés segíti a gazdasági, egyéni fejlődést, célok elérését ugyanakkor a nem körültekintően nyújtott hitel veszélyezteti a forrást nyújtók pénzét, illetve a túlzott eladósodás révén az adósoknak is hosszú távú, súlyos problémát jelenthet. 

A lakossági ügyfelek túlzott eladósodásának elkerülését a fizetőképesség vizsgálattal (budget) biztosítjuk. Ügyfeleinket tájékoztatjuk a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) lekérdezés eredményéről, illetve arról is, ha a hitelbírálaton a túlzott eladósodottsága miatt kerül elutasításra. Az ügyintézők oktatása, a belső ügyviteli utasítások és maga a bírálati rendszer automatizmusa biztosítja a megfelelő eljárások betartását. 

A túlzott eladósodást a vállalati ügyfelek hitelezése kapcsán is vizsgáljuk, és automatikusan elutasítjuk. 

Folyamatosan biztosítjuk munkatársaink naprakészségét a kockázatkezelési elvekről, gyakorlatokról. A többszintű képzések mellett aktualizáljuk az eljárásrendeket, ügyintézői körleveleket. 

Megosztás