24 éve a fogak gyógyulásáért 

Idén 24. alkalommal indult újtára az ingyenes fogászati szűrést és tanácsadást kínáló OTP Bank Fogászati Roadshow, melynek köszönhetően összesen 5103 magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták meg.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) mozgó fogászati busza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében 1995 óta járja az országot. Idén az önkéntes fogorvosok tizennégy magyarországi helyszínen vizsgálták, szűrték, illetve Székelyföldön szükség esetén kezelték is a gyerekek fogait. Az orvosok szállításáról és a gyermekek ajándékairól ebben az évben is az OTP Bank gondoskodott. 

(Fotó: Béres Márton)

5103 megvizsgált gyermek

Az aktivitásnak köszönhetően 2018-ban 5103 magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait ellenőrizték. Itthon elsősorban olyan településeken jártak, ahol egyáltalán nem, vagy csak részlegesen megoldott a fogászati ellátás. Az OTP Bank segítségével a fogorvosi busz a legnagyobb szolgálatot olyan halmozottan hátrányos településeken tette, mint Alsószentmártonban, Magyarmecskén, Hencidán, Biharnagybajomon, illetve eljutott értelmi és mozgássérült gyermekhez is Kazincbarcikára és Jászberénybe. Az utóbbi városban például sem az óvodások, sem az iskolások nem járnak szervezetten fogászati szűrésre. 

Általánosságban elmondható, hogy a kisebb, szegényebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint a nagyobb városokban lakóké. Az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata rosszabb állapotban van, mint egészséges kortársaiké, ami sajnos a hazai fogászati ellátás hiányosságait is mutatja. Ugyanakkor ezek a gyerekek is nagyon motiválhatók. 

Javuló tendencia a visszatérő településeken

Az OTP Fogászati Roadshow az önkéntes szakemberek szerint is nagyon fontos. Komoly sikernek könyvelték el, hogy azokon a településeken, ahová több éve visszatér a fogászati busz, a nagyok fogazata szemmel láthatóan jobb állapotban van, mint a kicsiké, akikkel idén először találkoztak. Külön öröm, hogy a gyerekek emlékeztek a helyes fogápolási technikára is, ami kulcsfontosságú a megelőzésben. A kezelésekkel párhuzamosan ugyanis a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektetnek a felvilágosításra, a helyes fogmosási technika elsajátítására és az egészséges táplálkozás ismertetésére. 

(Fotó: Fürjes Viktória)