Adomány a vírus elleni védekezéshez 

Az OTP Csoport mintegy kétmilliárd forinttal támogatta a koronavírus elleni védekezést

A koronavírus járvány gazdasági és társadalmi hatásai minden embert, céget és szervezetet mélyen érintenek. Az OTP Csoport nemcsak hazai ügyfelei, munkatársai és partnerei, hanem a régió egésze iránt érzett felelősséggel, jelentősen hozzájárult a koronavírus járvány okozta nehézségek enyhítéséhez. A Covid-19 járvány miatt kialakult vészhelyzet kezeléséhez Magyarországon és a bankcsoport külföldi leánybanki országaiban eddig mintegy kétmilliárd forintnak megfelelő támogatást ajánlott fel az OTP Csoport, amelyből összesen 400 millió forintot öt hazai kórház részére adományozott az OTP Bank a Humanitás Alapítványon keresztül.

Az OTP Csoport a kihívásokkal teli időszakban azoknak igyekezett segíteni, támogatni, akikre kulcsszerep hárult a védekezésben, kiemelve az egészségügyi és oktatási intézményeket, illetve akiket eleve nagyon nehéz helyzetben értek a világjárvány következményei, így olyan gyermekeket, családokat, akiknél nem állt rendelkezésre az anyagi biztonságot adó háttér. A magyarországi segítségnyújtás mellett Szerbiában, Bulgáriában, Romániában, Montenegróban, Moldovában, Horvátországban – ahol nemcsak a globális járvány, hanem a fővárost, Zágrábot érintő márciusi földrengés is hatalmas károkat okozott – kórházaknak, rászoruló időseknek, családoknak nyújtott pénzbeli támogatás, orvosi eszközök, lélegeztetőgépek, mentőautó, több ezer ételcsomag formájában jelentett kézzelfogható azonnali segítséget az érintett lakosságnak a helyi OTP leánybankoktól érkező felajánlás. 


Itthon az egészségügyi intézmények részére átadott 20 lélegeztetőgép mellett Balassagyarmat, Ózd, Sátoraljaújhely, Dunaújváros kórházai, valamint a Budapesti Szent Ferenc kórház kapott összesen 400 millió forintot az OTP Banktól. A kórházaknak nyújtott támogatás mellett a hitelintézet igyekezett enyhíteni azokat a komoly nehézségeket is, amelyeket a távoktatás bevezetése, a digitális oktatásra való gyors átállás jelentett az oktatási intézményeknek és a családoknak. Annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű településeken élő, nehézsorsú családok gyermekei az esélyegyenlőség lehetőségének megteremtésével bekapcsolódhassanak az elektronikus platformon folyó oktatásba, az OTP Bank stratégia partnere, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat közvetítésével másfél millió forint támogatást és 25 számítógépet ajánlott fel részükre. A bank munkatársai is segítettek, a házon belül meghirdetett jótékonysági gyűjtőakció szinte megduplázta a támogatási összeget, amely így végül közel 3 millió forintot tett ki, és amelyet a karitatív szervezet az iskolaév befejezéséhez szükséges papír, füzetek és írószerek – színes ceruza, gyurma, festékek –, valamint a kreatív foglalkozásokhoz szükséges alapanyagok vásárlására fordított, illetve közel 600, egyenként mintegy 4000 forint értékű csomagot állítanak össze, melyeket a nyár folyamán és az iskolakezdéskor fognak átadni a gyerekeknek.

Az OTP Csoport évek óta Magyarország egyik legnagyobb, milliárdos nagyságrendű adományozója; felelős vállalatként gazdasági erejének és regionális súlyának megfelelően nemcsak a hétköznapokban, de azokban az időszakokban is érdemi segítséget nyújt, amikor az összefogás és az együttműködés kiemelten fontos, itthon és tágabb, régiós környezetünkben is.