Az egészséges gyermekmosolyért 

25. alkalommal indult útnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank mozgó fogászati rendelője. A Fogászati Roadshow keretén belül idén 4225 gyermeket vizsgáltak meg.

A helyes fogápolás és a prevenció fontosságára hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és az OTP Bank márciustól – októberig tartó fogászati roadshowja. A fogászati busz idén már 25. éve járja az országot.

Magyarországon még ma sem mindenütt megoldott a megfelelő és rendszeres fogászati szűrés, ami sokban segítené a problémák korai észlelését és a szájüreg egészség fenntartását is. 

Ezért indítottuk el 1995-benaz NGYSZ-szel közösen az OTP Bank Fogászati Roadshow-t, amelynek során önkéntes fogorvosokkal dolgozó mobil fogászatunk olyan helyekre is eljut, ahol nem megoldott a gyermekek rendszeres fogászati vizsgálata, szűrése, sőt hiányzik a szülői példamutatás és következetesség a fogápolás terén is. Az idei Fogászati Roadshow 17 települést érintett, így Budapest mellett többek között Jászberényre, Kazincbarcikára, Fótra, Alsószentmártonra, Magyarmecskére, Hencidára és Biharnagybajomra is eljutottunk. A szervezés során célunk volt az is, hogy értelmi- és mozgássérült, valamint olyan hátrányos helyzetű gyerekek is részt vegyenek a vizsgálaton, akik egyébként nem jutnának el rendszeres időközönként fogászatra.

Beszédes eredmények

A kezdeményezéshez csatlakozó önkéntes fogorvosok a hét hónap alatt összesen 4225 gyerek fogait vizsgálták meg. Tapasztalataik szerint óriási a kezdeményezés jelentősége: a szűrésen megjelent gyerekek több mint felének volt szuvas a foga, és más módon talán nem jutottak volna el időben fogászatra. A gyerekek szívesen vettek részt a szűrésen, rendkívül együttműködőek és nyitottak voltak. A fogorvosoktól egyéni szájhigiénés tanácsokat is kaptak, hogy fogaik és ínyük egészséges maradjon.

Hatalmas öröm és egyértelműen pozitív eredmény, hogy azokon a helyeken, ahol már a korábbi években is járt a fogorvoscsapat, a nagyobb gyerekek fogsora láthatóan jobb állapotban van. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek nemcsak részt vettek a korábbi években is a vizsgálaton, megfogadták a hallottakat és alkalmazták az ott elsajátított fogápolási technikákat. 

November a fogászat hónapja

Bár a Fogászati Roadshow során a gyermekek fogaié a főszerep, novemberben számos prevenciós kampány hívja fel a felnőttek figyelmét is a helyes fogápolás fontosságára. A fogászat hónapja jó apropó arra, hogy éves szűrővizsgálatunkat beütemezzük.