Helyes fogmosás? Nem is olyan könnyű! 

Bankunk társadalmi felelősségvállalási programjában 26. éve nagy hangsúlyt kap a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenységének támogatása. Ennek része az – idén a járványhelyzet miatt jóval rövidebb – OTP Bank Fogászati Roadshow is.

A helyes fogápolás és a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és az OTP Bank Fogászati Roadshow-ja. A busz idén immár 26. éve indult útnak, de ebben az évben – ahogyan annyi más rendezvény – a Roadshow is másképpen zajlott.

Az 1995-ben indított kezdeményezés célja, hogy mobil fogászatunkat olyan helyekre juttassuk el, ahol az értelmi-és mozgássérült, valamint a hátrányos helyzetű gyermekek számára nem megoldott a rendszeres fogászati vizsgálat és szűrés, sőt hiányzik a szülői példamutatás és a következetesség a fogápolás terén. 

Helyes fogmosás? Nem is olyan könnyű!

Az OTP Bank Fogászati Roadshow keretén belül idén a megszokottnál kevesebb helyre jutott el a szűrőbusz: csak szeptemberben volt arra lehetőség, hogy az önkéntes fogorvosok a megfelelő vírusbiztonsági intézkedések betartása mellett végezzenek ingyenes fogászati szűrést és szájhigiéniás tanácsadást. Négy vidéki helyszínen – Balatonfenyvesen, Magyarmecskén, Királyegyházán és Fóton – közel 550 gyerek fogait tudták megvizsgálni. A szűrésen hátrányos helyzetű, sérült gyerekek vettek részt fogaik és fogínyük egészségének megőrzéséért.

Sajnos, volt, ami nem változott az előző évekhez képest: a fogorvosoknak idén is rosszak voltak a gyerekek szájhigiénés szokásaival kapcsolatos tapasztalataik. A szűrésen megjelent gyerekeknek átlagosan több mint a felének volt szuvas foga, de volt olyan állomás, ahol ennél is magasabb volt ez az arány. A fogorvosok a vizsgálatot követően megmutatták a gyerekeknek, hogyan kell helyesen fogat mosni, és elmondták, hogy mire kell még odafigyelniük azért, hogy fogaik sokáig épek maradjanak.

Örömhír azonban, hogy azokon a helyszíneken, ahová évről-évre visszatér a Fogászati busz a nagyobb gyerekek fogai láthatóan jobb állapotban vannak. Ez azt jelenti, hogy ők nemcsak részt vettek a korábbi évek vizsgálatain, hanem meg is fogadták a hallottakat és alkalmazták az ott elsajátított fogápolási technikákat.

A Fogászati Roadshow a hátrányos helyzetű gyerekek számára kivételes lehetőség arra, hogy szakértő segítséget, tanácsokat kapjanak a fog- és szájápoláshoz, ezért reméljük, hogy az önkéntes fogorvos csapat jövőre ismét az ország számos pontjára eljuthat az OTP Bank Fogászati Roadshow keretein belül! 

Figyeljünk fogaink egészségére!

Bár a Fogászati Roadshow során a gyermekek fogaié a főszerep, novemberben számos prevenciós kampány hívja fel a felnőttek figyelmét is a helyes fogápolás fontosságára. A fogászat hónapja kiváló alkalom arra, hogy éves szűrővizsgálatunkat beütemezzük.