LisKaland, a jövő vállalkozóinak 

Bankunk rendhagyó nyári tábor támogatásával segítette a pénzügyi edukációt.

Bankunk idén is támogatta a Budapesti Műszaki Egyetem Liska Tibor Szakkollégiumának gazdaságszimulációra épülő táborát, melyet július 19-23. között rendeztek meg Szobon. A különleges tábor vállalkozói játszótér, társadalmi kísérlet és fesztivál egyben. 

A program önálló gazdasági teret alkot saját fizetőeszközzel, bankkal (ami ezúttal az OTP Bank nevet viselte) és vállalkozásokkal, ahol a résztvevők megtapasztalhatják a szabad vállalkozás felelősségét. Sikerük is kizárólag saját döntéseik függvénye: a tábor játékszabályai szabad utat engednek a résztvevők kreativitásának és cselekvőkészségének. 

A jelszó: vállalkozz szabadon!

A LisKaLandon használt gazdasági modell elméleti alapját Liska Tibor Széchenyi-díjas magyar közgazdász önszabályozó gazdaságról alkotott elképzelései adják. A tábor ennek szellemében működik: minden fontos szolgáltatáshoz vállalkozásokat hoznak létre, vagyis az éttermek, bárok, szálláshelyek mind önálló vállalkozások. Ezek a tábor kezdetekor egy aukción kerülnek a játékosokhoz, akik a program során üzemeltetik őket. A termelőeszközökért folytatott szabad verseny elvének megfelelve a játék ideje alatt bármelyik cégtulajdonos kivásárolható a vállalkozás értékének megfizetésével. Azoknak a játékosoknak sem kell aggódniuk, akiknek nincsen vállalkozásuk, és úgy döntenek, hogy nem szeretnének alkalmazottként dolgozni. A gazdasági modell általános alapjövedelmet biztosít, így tényleg minden résztvevő jól érezheti magát. 

Egyedülálló ötlet és vállalkozás: felelősség és szórakozás

A Liska Tibor Szakkollégium diákszervezete az elméletközpontú egyetemi oktatást kiegészítő gyakorlati ismeretek megszerzését segíti, emellett támogatják tagjaikat abban, hogy az egyetem zárt világából kilépjenek a munkaerőpiacra. Ebben nyújthat hasznos tapasztalatokat ez a rendhagyó tábor is.

Méretét, sajátos gazdasági modelljét és összetettségét tekintve a LisKaLand valóban egyedülálló kezdeményezés Magyarországon. Száz résztvevő hét napig egy különálló társadalmat alkot, ahol a liskai elveknek megfelelően mindenkinek lehetősége van vállalkozni, a termékek és szolgáltatások a szabad piacon cserélnek gazdát, állami beavatkozás nélkül.

A LisKaLand üzleti társasjáték is, mert a tábor végén a legsikeresebb, vagyis a legtöbb értéket teremtő vállalkozók nyereményekben részesülnek.
De nem csupán egy gazdaságszimulációról van szó: a táborozók tréningeken, workshopokon és előadásokon is részt vehettek, ahol egyetemi oktatók, gazdaságpolitikai döntéshozók, és valódi vállalkozók segítségével mélyíthették el közgazdasági-üzleti tudásukat.

A hallgatók idén elsősorban a közgazdaságtan, az üzleti tudományok, a jog, a közpolitika és a mérnöki tudományok területéről érkeztek, de voltak köztük már munkába állt fiatalok, vagyis üzleti tanácsadók, befektetési banki területen dolgozók, marketingesek és gazdasági elemzők is. 

A tábor szervezőinek és az OTP Banknak is kiemelt célja, hogy a fiatalok körében terjesszék a vállalkozói mentalitást, segítve őket abban, hogy jobban megértsék, mi kell egy vállalat működtetéséhez, és ösztönözzék őket a sablonmentes, nyílt gondolkodásra. A szabad vállalkozás gondolatának terjesztése nem csupán a résztvevők személyes fejlődése érdekében fontos, de ezeknek az értékeknek a hirdetésével a gazdasági-társadalmi fejlődéshez is hozzájárulhatnak.