Szlovákiában is hódít a magyar oktatási sikersztori 

Újabb határon túli OK Center kezdte meg működését a szlovákiai Nagyszombaton a magyar OK Oktatási Központok mintájára. Az élményalapú képzéseket kínáló intézményben 5.000 szlovák és határon túli magyar általános és középiskolás képzése valósulhat meg évente. A központ megnyitása régiós szinten is komoly előrelépést jelent, hiszen a pénzügyi alapismeretek szintje nemcsak hazánkban, de a szomszédos országokban is alacsony.

Budapest, 2018. június 1.— 2012-ben nyitotta meg kapuit az első OK Oktatási Központ Budapesten, amely azóta is újszerű formában és tartalommal nyújt ingyenes pénzügyi, gazdasági képzéseket általános és középiskolásoknak. A projektet az OTP Fáy András Alapítvány hívta életre és üzemelteti. A központ rövid idő alatt igazán népszerűvé vált: jelenleg akkora a túljelentkezés, hogy az oktatásra mintegy fél évre előre kell időpontot foglalni. Nyíregyházán 2016-ban nyitott meg a második OK Oktatási Központ, bekapcsolva a keleti országrészt is a központ tevékenységébe. A terjeszkedés azonban nem ért véget az országhatároknál, hiszen tavaly októberben az OTP Bank Románia jóvoltából megnyílt a bukaresti intézmény is. Az oktatás mellett közösségi „hub” funkciót is betölt a bukaresti központ, a helyi fiatalok egyik kedvenc co-working helyévé vált.

A magyarországi OK Oktatási Központokban évente mintegy 20.000 diák sajátíthatja el játékos módon a korszerű pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási ismereteket. A most megnyitott nagyszombati centrumban három oktatóterem várja a diákokat, akikkel öt, speciálisan képzett tréner foglalkozik majd. A cél évente 5.000 szlovákiai általános és középiskolás képzése. Magyarországhoz hasonlóan – az ország távolabbi pontjairól, ingyenes buszjáratokkal utazhatnak a gyerekek a központba. 

„Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében 2017 óta működünk együtt a szlovákiai OTP Ready Alapítvánnyal, a Program Borderless financial and economic education nevű projektnek köszönhető a centrum megnyitása. Szlovákiában és Magyarországon is nagyon alacsony szintű a pénzügyi kultúra, a pénzügyi- és jövőtudatos tervezés, együttműködésünk erre a problémára kínál megoldást. Tavaly óta a projekt keretében trénereink szlovákiai általános és középiskolákat keresnek fel, a nagyszombati OK Center megnyitása együttműködésünk következő, nagyon fontos lépése” – fogalmazott Dr. Mészáros Tamás, az OTP Fáy András Alapítvány kuratóriumának elnöke. Magyarországhoz hasonlóan, Szlovákiában és Romániában a felelős szülők és pedagógusok is részt vehetnek a számukra szervezett képzéseken.

„Amellett, hogy a régiónkban általánosan alacsony a pénzügyi tudatosság szintje, az oktatás hagyományos formai és tartalmi megközelítése a világ minden pontján válságba került. Felgyorsult és egyre inkább digitálissá váló világunkban, ami ma még érdekes, holnap már egyáltalán nem köti le a fiatalok figyelmét, a korszerű munkahelyek is teljesen új készségeket kívánnak meg. Egy olyan radikálisan új, a 21. század kihívásaira válaszoló módszertant sikerült Magyarországon kifejlesztenünk, ami iránt nemcsak a szomszédos országokból, hanem a világ minden tájáról, többek között Finnországból, Malajziából és Szingapúrból is érdeklődés mutatkozik” – mondta el Dr. Schrankó Péter, az OTP Fáy András Alapítvány ügyvezetője a nagyszombati OK Centrum megnyitója kapcsán.

Az OTP Fáy András Alapítványról és az OK Projektről

Az OTP Fáy András Alapítvány 1992-ben jött létre a fiatalok támogatására. Az Alapítvány 2012-ben a magyar köznevelés szempontjából mérföldkőnek számító programot indított el a budapesti Benczúr utcában európai uniós források bevonásával. Ekkor kezdte meg működését, a térségben egyedülálló, Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja, röviden az OK Oktatási Központ. A Központ legmodernebb audiovizuális eszközökkel ellátott tantermeiben fogadja és oktatja az ország különböző pontjairól érkező diákokat. A szakemberek utazó oktatói hálózatot is üzemeltetnek. Saját fejlesztésű pénzügyi, gazdasági oktatási anyagokat használnak, ezek megfelelnek a „szórakoztatva tanítás” elvárásainak. A diákok az alapképzés mellett a sport, a média, a környezetgazdálkodás és az üzlet relációjával, továbbá a pénz evolúciójával is megismerkedhetnek.