Bankcsoportunk tizenötödik alkalommal publikálja fenntarthatósági jelentését 

Az OTP Csoport évente jelentésben teszi közzé fenntarthatósági teljesítményéről szóló beszámolóját, amely szigorú nemzetközi szabályoknak megfelelve mutatja be a felelős vállalatirányítás főbb irányelveit, a cégcsoport működését, eredményeit, környezetre és társadalomra gyakorolt hatásait. 

A 2020-as év a szó minden értelmében rendkívüli volt. Válság idején különösen fontos szem előtt tartani, hogy minden nehézség egyben lehetőség is. Lehetőség a megújulásra, a fejlődésre, új látásmódok, eljárások kipróbálására. 

Digitalizáció felgyorsítása

Az online szolgáltatások és a készpénzmentes fizetési lehetőségek szerepe 2020-ban még fontosabbá vált. A Covid-19-re az OTP Csoport időben, széleskörűen, csoportszinten reagált. Célunk az ügyfelek biztonságos és zavartalan kiszolgálása, pénzügyeinek támogatása volt. Rendkívüli módon megugrott az innováció iránti igény és az agilis működésnek köszönhetően a bank fejlesztési képessége is. A mesterséges intelligenciának köszönhetően korábban elképzelhetetlen sebességgel dolgoztuk fel a hiteltörlesztési moratóriumhoz kapcsolódó feladatokat.  

2020-ban online átutalások száma harmadával nőtt az OTP Bankban.  

A mobilbanknak több mint 4 millió felhasználója volt az OTP Bankban.  

2020 végére robotjaink már több mint 260 ezer kérelmet dolgoztak fel. 

Zöldfinanszírozás bővülése

Kiemelt célunk, hogy 2023-ra az OTP Csoport váljon a legfelkészültebb kelet-közép-európai bankká zöldfinanszírozás területén. Felelősen működő vállalatként a környezeti és társadalmi fenntarthatóság iránti elkötelezettség jegyében, a befektetői és szabályozói elvárásoknak megfelelően az OTP Csoporton belül megteremtettük az ESG (környezet, társadalom, irányítás) szempontok átfogó szervezeti integrációjának lehetőségét. Létrehoztuk az ESG Irányító Bizottságot, és egyéb programok mellett, megkezdtük az ESG stratégia kialakítását, valamint létrehoztuk a Zöld Program Igazgatóságot. 

9,2 milliárd forint összegű hitelt helyeztünk ki projektfinanszírozás keretében a megújulóenergia-szektorba, összesen 30 MW napenergia kapacitást finanszírozva. 

16 milliárd forint hitelt nyújtottunk lakossági energiahatékonyságra az MFB Pontokon keresztül. 

Az OTP Alapkezelő OTP Klímaváltozás 130/30 befektetési alapja az év során kiemelkedő, 70% feletti hozamot ért el. 

Pénzügyi ismeretek fejlesztése

A pénzügyi kultúra fejlesztése több éve az OTP Csoport legmarkánsabb, legnagyobb hatású társadalmi szerepvállalási tevékenysége. Hosszú ideje és számos eszközzel segítjük a lakosság ismereteinek bővítését. Meggyőződésünk, hogy a pénzügyi edukáció a régió fejlődésének egyik fontos feltétele. Új alapokra helyezhettük az OTP Fáy András Alapítvány pénzügyi képzését. A megújított OK Oktatási és Innovációs Központ még nagyobb kapacitással, modernebb eszközökkel várja a diákokat.  

Az OK Oktatási és Innovációs Központ stream előadásokkal, online videókkal, 46 e-learning tananyaggal és a Platypus: a Finlit Story applikációval átfogó digitális programot dolgozott ki. 

163 ökéntes munkatárs tartott előadásokat Pénz7 keretében Magyarországon. 

1 milliárd forintot fordítottunk pénzügyi edukációra. 

Ismerd meg részleteiben is fenntarthatósági eredményeinket és teljesítményünket az OTP Csoport 15. Fenntarthatósági jelentésében. A 2020-as évről szóló Fenntarthatósági jelentésünk a korábbi évek jelentéseivel együtt a nyilvánosság számára is elérhető és letölthető a bank honlapjánÚj lapon nyíló tartalom. és fenntarthatósági oldalán.

A csr@otpbank.hu e-mail címen örömmel fogadunk a jelentéssel kapcsolatos visszajelzéseket és javaslatokat, amelyeket fel tudunk használni a Fenntarthatósági jelentés folyamatos fejlesztése során.