Zöld Pénzügyi Díj az OTP Banknak  

Az OTP Bank lett az összesített díjkategória nyertese

Az OTP Bank kapta a Magyar Nemzeti Bank Zöld Programjának összesített kategóriájában odaítélt Zöld Pénzügyi Díjat. A szakmai bíráló bizottság szerint az OTP Bank banki és befektetési szolgáltatásaiban egyaránt megjelenít környezettudatos elemeket. A hitelintézet a fenntarthatósági szempontú kutatás, oktatás és szponzoráció területén is példaértékű szerepet tölt be. Az első alkalommal átadott elismeréseket azok a pénzintézetek érdemelték ki, amelyek a legtöbbet tették az ökológiai lábnyom csökkentése érdekében. 

A Magyar Nemzeti Bank első alkalommal meghirdetett Zöld Pénzügyek Díjra 19 pénzügyi intézmény összesen 41 pályázatot nyújtott be, részletesen bemutatva a környezeti szempontok érvényesítése érdekben tett eddigi és jövőbeni lépéseiket. A díj lehetőséget adott arra, hogy szakmai körökben, átfogóan bemutassuk eredményeinket. Az OTP Bank számára a fenntarthatóság nem pusztán külső elvárás vagy kényszer, hanem belső elhivatottságból, az OTP Csoport alapszellemiségéből fakad.  Szolgáltatásaink során figyelembe vesszük, illetve integráljuk a környezeti szempontokat, törekszünk arra, hogy minimalizálhatóak legyenek a szervezet működtetéséből és fenntartásából eredő negatív környezeti hatások.

Mit teszünk a fenntarthatóságért?

Saját fejlesztésű megoldásaink és együttműködésink egyaránt szolgálják a környezeti fenntarthatóságot. Bankunk intenzíven támogatja a megújuló energia projektek finanszírozását, beleértve a naperőmű, szélerőmű és vízi erőmű beruházásokat, illetve energiahatékonysági beruházásokat. Bankcsoporti szinten a projektfinanszírozás egyik fő területét a naperőmű fejlesztések jelentették. 

Társasházak és lakásszövetkezetek részére az energiahatékonyságot és a megújulóenergia-felhasználásának növelését szolgáló beruházásokhoz nyújtunk kamatmentes hitelt. Felelős befektetési termékünk, az OTP Klímaváltozás 130/30 Alap a „Legjobb Globális Részvény Alap” A-sorozata lett (Privátbankár.hu, klasszis verseny). 

Mindemellett az OTP Bank folyamatos digitális fejlesztései is hatással vannak a környezetre. A digitális aláírópadok immár valamennyi OTP bankfiókban elérhető; a készpénzmentes-fiókjainkra, az innovációs fiókunkra, az okos ATM-ekre, vagy éppen az online személyikölcsön-igénylésre. De megemlíthetnénk az internetbanki és mobilbanki fejlesztéseinket is, vagy épp legutóbbi büszkeségünket, az Apple Payt amit az OTP Bank hozott el elsőként Magyarországra. Ezek mind-mind olyan fejlesztések, amelyek nemcsak üzleti szempontból fontosak az OTP Banknak, de hatással vannak a környezetünkre is, és fenntarthatósági szempontból is. 

Működésünk során törekszünk az energiafogyasztás hatékonyságának növelésére és a papírfelhasználás csökkentésére, amelyet a fentebb említett digitalizáció is hatékony, mérhető eredménnyel támogat. 

Tovább bővült azon termékek köre, amelyek online is igényelhetőek. Az aláírópad révén elért papírmegtakarítás pedig közel 21 millió oldal, azaz 105 tonna papír. 

Láthatóvá tesszük

Működési szempontból fontos számunkra a traszparencia, mert ennek a szerteágazó, átgondolt és elkötelezett munkának ez az alapja. Éppen ezért a felelős működés terén megvalósított kezdeményezéseinkről, gyakorlatunkról és elért eredményeinkről Fenntarthatósági jelentésünkben számolunk be évről évre. Büszkék vagyunk arra, hogy legutóbbi jelentésünket a GreenFrog Awarddal ismerte el a szakma. A jelentések elérhetőek a www.otpfenntarthatosag.hu/hu/jelentesek oldalon.

Az elnyert díj és a Magyar Nemzeti Bank Zöld Programja további ösztönzést nyújt számunkra, munkatársaimnak és a pénzügyi piac valamennyi szereplőjének, hogy a környezeti fenntarthatóság mint szempont megjelenjen a mindennapjainkban. Hiszen ezzel mindannyian hozzájárulunk a fenntartható gazdasági növekedéshez, egy fenntartható jövőhöz.