Orvostechnikai eszközök a gyermekek gyógyulásáért 

A Bethesda Gyermekkórház részére adományozott orvostechnikai eszközöket a Humanitás Szociális Alapítvány. A légzés javítását szolgáló készülékeket október 30-án, ünnepélyes keretek között adták át.

Bankunk által alapított alapítvány ötödik éve segíti orvostechnikai eszközök adományozásával a hazai egészségügyi intézményeket. A Humanitás Szociális Alapítvány eddig több mint 20 millió Ft értékű támogatást nyújtott a Péterfy Sándor utcai Kórház és a Bethesda Gyermekkórház részére. Idén a Kuratórium ismét a Bethesda Gyermekkórház eszközparkjának fejlesztése mellett döntött.

Október 30-án az Alapítvány jóvoltából újabb három készülék ünnepélyes átadására került sor. Az eseményen részt vett prof. Dr. Bagdy Emőke kuratóriumi elnök, dr. Gresa István kuratóriumi tag és dr. Nagy Krisztina, az alapítvány titkára. 

Az Alapítvány Kuratóriuma 2 db PHILIPSRespironics lélegeztetőgépet és 1 db PHILIPSRespironics köhögtetőgépet vásárolt a Bethesda Gyermekkórháznak, 8,6 millió forint értékben. A Gyermek Intenzív Osztályon a korszerű eszközöket már be is üzemelték a szakemberek. A kórházban gerincvelői izomsorvadásban és egyéb olyan idegrendszeri károsodásban szenvedő gyermekeket is kezelnek, akik aktív lélegeztetési támogatásra szorulnak. A speciális gépek közül kettő a 10 kg alatti, míg egy a 10 kg feletti beteg gyermekek lélegeztetésre alkalmas.

A gépek folyamatosan üzemelnek majd és évente több mint 30 gyermek kezeléséhez járulnak hozzá. Mivel hordozhatóak, így a kórház szakrendelői részén, illetve családoknál is üzembe helyezik majd őket. 

Kimondhatatlanul örülünk a gépeknek, amelyek segítségével sikerült tovább javítani a nem invazív lélegeztetés hatékonyságát, elkerülve az invazív lélegeztetés szükségességét és szövődményeit. A gyermekek gyorsabban gyógyulnak, hamarabb hazatérhetnek otthonukba. Az új eszközöknek köszönhetően azok a gyermekek, akiknek tartósan lélegeztető gépre van szükségük és korábban hónapokig az intenzív osztályon kezeltünk, most otthonukban, a szerető és féltő családi környezetben gyógyulhatnak tovább. Ezek a készülékek különösen a halmozódó légúti fertőzések, illetve az influenzajárvány időszakában segítik majd munkánkat.”mondta Dr. Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház igazgatója.

A Humanitás Szociális Alapítvány egyik fő célja, hogy a szociális helyzetük vagy megromlott egészségi állapotuk miatt rászorulók részére támogatást nyújtson gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, egészséget, életminőséget javító eszközök beszerzéséhez, gyógykezelés finanszírozásához. Ennek érdekében az Alapítvány bankunkkal együttműködve rendszeresen pályázatokat tesz közzé honlapján. Ezekre magánszemélyek nyújthatják be pályázataikat. Az eszközadományi programról Prof. Dr. Bagdy Emőke, a Humantiás Szociális Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: „Az immár ötödik éve sikerrel zajló eszközadományozási programunk a korábban indított pályázati rendszerünk továbbfejlesztése. Célunk nem más, minthogy az egészségügyi intézmények bevonásával támogatásaink sokkal szélesebb körben érvényesüljenek, az adott intézmény betegei magasabb szintű ellátásban részesüljenek, és így támogassuk gyógyulásukat.”.

A Humanitás Szociális Alapítvánnyal továbbra is közös célunk, hogy pályázataink révén a jövőben is hatékony támogatást és valós segítséget nyújtsunk a rászorulóknak.