Fogadd el, fogadj el!  

Egy nagy kamionnyi szeretettel járta végig az országot idén is a Kézenfogva Alapítvány a fogyatékkal élők elfogadásáért. A roadshow szekszárdi és jászberényi állomásához helyi bankfiókjaink munkatársai is csatlakoztak.

Minden huszadik embertársunk valamiféle fogyatékossággal él, a magyar társadalom nagy része mégis elzárkózik tőlük. Kevesen ismerik igazán, hogy ezeknek az embereknek mennyi nehézséggel kell megküzdeniük az életben. A kalózhajóvá alakított KézenFogva Kamion idén áprilistól szeptember végéig járta be hazánkat azért, hogy a fogyatékkal élők elfogadásáért kampányoljon.

Egy közvélemény-formáló kalózhajó 

A májusi családi rendezvénynapon a kamionos országjárás közelebb vitte a résztvevő iskolásokhoz a fogyatékkal élő emberek világát. Megmutatták, hogy ők is itt élnek közöttünk, éppen ezért nagyon fontos, hogy megfelelő kapcsolatot alakítsunk ki velük és segítsük őket, ahogy csak tudjuk. Lényeges az is, hogy a gyerekek már egészen kiskorukban találkozzanak olyan kortársaikkal, akik valamiben különböznek tőlük. 

Az eseményen résztvevő gyerekek megismerhették, milyen mindennapi kihívásokkal kell megküzdeniük ezeknek az embereknek. Az volt a cél, hogy közösen, játékos formában ismerjék meg a világukat, hogy nyitottabbá váljanak egy fontos társadalmi ügy iránt és segítőkész felnőtt váljon majd belőlük. A nyolc programhelyszín között volt Pápa, Szentendre, Budapest, Tab, Dunakeszi és Vác is. Szekszárdon és Jászberényben az OTP fiókokkal együttműködve valósították meg kampánynapjukat az alapítvány munkatársai. 

Gondolkozzunk másként 

A speciális kamion minden játéka és berendezése a legutolsó szögig azt a célt szolgálja, hogy a gyerekek megértsék, elfogadják fogyatékos embertársainkat, ebben pedig különböző kalózrejtvényekkel segítették őket a felnőttek. Egy nap alatt minden helyszínen 150-180 gyereket fogadtak. 

Az elmúlt évek során rengeteg pozitív visszajelzés érkezett az iskoláktól, hiszen a játékosan elsajátított elméleti tudást ezekkel a módszerekkel a gyakorlatban is láthatják a fiatalok. A kamion „matrózai" ugyanis a résztvevő korosztályokhoz illően mutatják be a programot. Minden helyszínen szakértő kollégák koordinálják a 4-6 fős csoportokra osztott látogatókat, akik egy kincses térkép segítségével ismerkedhetnek meg a nehézségekkel küzdő kalózok életével és juthatnak el a nagybetűs kincshez, ami nem más, mint maga az elfogadás szépsége. 

Amikor befutott a hajó a jászberényi és a szekszárdi kikötőbe  

Jászberényben szeptember 26-án, Szekszárdon pedig három nappal később, szeptember 29-én dobta ki a horgonyt a hajó. Mindkét nap a tolerancia jegyében telt: a sérült emberek élete köré épülő játékokkal, totóval, beszélgetésekkel, kincskeresővel várták az iskolásokat. A gyerekek közösen összeraktak egy óriási puzzle-t, de volt kerekesszékes akadálypálya a kamion körül és OTP Esély Játék is. Ellátogattak olyan akadálymentes OTP bankfiókokhoz is, ahol ki lehetett próbálni, milyen előnyökkel járnak ezek az okoseszközök a mozgásukban korlátozott embertársaink számára.