Hagyományőrzés és értékteremtés 

Fölszállott a páva és Csángó Fesztivál – kiemelt figyelmet fordítva az értékteremtést, hagyományőrzést és tudásátadást célzó programokra, az OTP Bank évek óta elkötelezett támogatója az óriási tömegeket megmozgató eseményeknek.

A Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató versenyen idén ismét a gyerekeké lesz a főszerep! Velük a magyar népművészet is megmutatja magát a nagyközönség előtt, a médiában is. Az MTVA és a Hagyományok Háza negyedszer hirdeti meg az egyedülálló összefogással útjára indított, és minden esztendőben nagy közönségfigyelemmel kísért tehetségkutató versenyt. A 2016-os évadban, a Duna televízión ősszel adásba kerülő műsorban 6-14 éves tehetségek jelentkezését várják énekes szólisták-énekegyüttesek, hangszeres szólisták-zenekarok, táncos szólisták-táncospárok és néptáncegyüttesek kategóriában. A területi válogatókat május-júniusban tartják majd, a műsor zsűrijének elnöke továbbra is Sebő Ferenc Kossuth-díjas művész lesz. 

Virágfakasztó énekkel, tánccal

A Fölszállott a páva felnőtt és tavalyi gyermek indulói, versenyzői bebizonyították, hogy érdemes megőrizni és magas színvonalon művelni a Kárpát-medence hagyományos kultúráját, a mai társadalmat is gazdagító, összetartó értékeit közvetíteni, népszerűsíteni. 

A nagyszabású műsor minden évben kimagasló nézettséggel és népszerűséggel zajlik, a verseny döntője a várakozásokat magasan felülmúlva, a Duna Televízió történetének legnézettebb műsorai közé tartozik. A versenyre jelentkező résztvevők példamutató lelkesedéssel, szakmai tudással és alázattal szállnak versenybe, és kiesőként tovább kísérik az előadásokat és drukkolnak a benn maradt versenytársaknak. A folklórfesztiválnak is beillő területi selejtezők után a legjobb, legszínvonalasabb, hagyományhű tolmácsolásban előadott produkciók versenyzői jutnak be aztán a televíziós tehetségkutató műsorként folytatódó színvonalas és izgalmas sorozatba, amelyet már egy egész ország, egy egész nyelvterület kísér figyelemmel. 

A vetélkedő kimagaslóan jó fogadtatása világossá tette, hogy társadalmunk igényt tart a magyar népművészet, a magyar népi kultúra értékhordozó és értékteremtő műsoraira. Az emberek elvárják, hogy a tömegtájékoztatás mindenki számára érthetően és színvonalasan közvetítse hagyományos kultúránk értékeit, és felmutassa kiválóságait – a nézők és a közönség szeretnék újra otthonosan érezni magukat népi kulturális területen is. 

A döntőben minden kategória nyertesei és a különdíjasok is egy-egy millió forint jutalmat kapnak az OTP Bank felajánlásából. A Közönség Kedvence díjat, amely szintén egymillió forinttal jár, az OTP Bank képviselője adja át. 

Tovább nő a „Páva család”: a negyedik évad ismét a gyerekek éve

A tavalyi, első, gyermekek számára meghirdetett versenyen a résztvevők olyan magas szinten bizonyították, hogy ez a kultúra elsajátítható és továbbra is működtethető, amiről eddig a szakembereknek sem volt fogalma! Történelmi jelentőségű, hogy ez a valaha városon indult mozgalom elért vissza a faluig, felértékelve az onnan származó hagyományt. A 2015-ös évadban a gyerekek sportszerűségből jelesre vizsgáztak, és számtalan barátság köttetett a kulisszák mögött, sőt, közös zenekart is alapítottak. 

Idén, már másodjára, a gyermekek évét éljük a tehetségkutató műsorban – abban biztosak lehetünk, hogy most is szívhez szóló, léleksimogató, kiemelkedő produkciókat láthatunk majd a versenyzőktől. A televíziós megmérettetésig természetesen hosszú út vezet: a válogatókon több ezer 6 és 14 év közötti ifjú tehetség áll a szakmai zsűri elé. 

Rátermett, elhivatott gyerekek jönnek a Kárpát-medence minden tájáról, Kárpátaljától Délvidékig, hogy megmutassák a fantasztikus útravalóikból megszülető kivételes produkciókat. A válogatók után ismét szárnyat bont majd az egyhetes Páva tábor, ahol az ismerkedés, a szakmai felkészülés, a próbák mellett játszóházak, népi kézműves foglalkozások, strandolás, mesemondás, és minden este közös táncház várja a döntő résztvevőit. Tavaly az OK Központ trénerei is meglátogatták a táborlakókat, akiket a gyerekek nyitottan, és nagy szeretettel fogadtak. Izguljunk újra együtt az ifjú résztvevőkért, legyünk e fantasztikus, lélekmelengető élmény részesei: www.mediaklikk.hu/pava/Új lapon nyíló tartalom.

Lehel kürtje felharsan!

A csángó magyarok kulturális értékeit bemutató XXVI. Csángó Fesztivál - Kisebbségek Folklór Fesztiválja és Népművészeti Vásárt július 19-24. között rendezik meg a Jászság fővárosában, Jászberényben. A küldetését tekintve egyedülálló fesztivál elsőként nyitott a határon túli magyarság kultúrája felé. A rendezvényen a kisebbségben élő magyar népcsoport, a csángó magyarok kulturális és népművészeti értékeit, a csángó emberek autentikus életét ismerheti meg a nagyközönség.

A fesztivál főrendezője az 1971-ben alakult, Ki mit tud és Röpülj páva-győztes Jászság Népi Együttes mindenki számára ismerős. A hazai amatőr néptánc-mozgalom kiemelkedő szereplőjének táncosai fáradhatatlanul kutatják a magyar élő néptánc gyökereit, a magyar nemzeti kultúra meghatározó részét. 1990-ben utaztak Moldvába, az első gyűjtőútra, és még ez évben meghívtak egy autóbusznyi erdélyi és moldvai táncost, zenészt a Nemzetközi Tánc- és Zenésztáborba. Az OTP Bank által támogatott Bartók-díjas együttes és a Folklór Kulturális Közalapítvány 1981 óta szervezi a Nemzetközi Táncház és Zenésztábort, melynek célja felhívni a figyelmet és megismertetni minél több emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát. 

A szervezők nem feledkeznek meg a szomszédos népek táncairól, kultúrájáról sem, szélesítik, tágítják a látókört. Ma már a világ minden tájáról jönnek a saját hagyományukat bemutató külföldi együttesek, a meghívottak máig őrzik a rájuk jellemző autentikus jegyeket, a tradicionális folklórt. A rendezvény az elmúlt évek alatt óriásira terebélyesedett, és új tartalommal telítődött. Számos hazai és európai uniós díj, elismerés birtokosa: elnyerte az „Észak-alföldi régió ajánlásával” minősítést és a „Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve 2008” védjegy használati jogát. A rendezvény alatt a jászberényi Margit-szigeten több napos népművészeti kirakodó vásár várja az érdeklődőket: www.csangofesztival.eu/Új lapon nyíló tartalom.

A Jászságban folyton zajlik a hagyományőrző, népművészeti élet: ízelítőül néhány rendhagyó, különleges rendezvény: júniusban mutatják be a Jászok dicsérete címűmonumentális történelmi daljátékot a jászok (ős)történetéről: a Jászságban élő, illetve onnan elszármazott alkotók, néptáncosok, kórusok és képzőművészek együttműködésével, amely a jász öntudat és összefogás fogalmai köré épül. A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjének ötletéből született alkotásban a közreműködők között van a kilenc jászberényi kórus, a Jászság Népi Együttes, valamint Jászkisér és Jászapáti néptánc együttese is. A kétszáz szereplőt, köztük szólóénekeseket, színészeket és egy vendégként közreműködő szimfonikus zenekart is megmozgató produkciót Magyarország egyéb területeire, és a határon túlra is szeretnék elvinni.

Idén Jászárokszálláson rendezik meg a XXII. Jász Világtalálkozót a július 8-10. közötti hétvégén, egyedülálló hagyományőrző eseményekkel, melyek közül kiemelkedik a látványos Jász-kapitány választási ceremónia. 

A Jászság kiemelt gazdaságélénkítő rendezvénye a Jász-Expo és Fesztivál október 2-4. között lesz a térség gazdasági központjában, Jászberényben. A sorrendben ötödik kiállítás és vásár a térség cégeinek, vállalkozásainak gazdasági seregszemléje, szórakoztató gasztronómiai, családi és kulturális programokkal fűszerezve. A Jászvilág utcában a jász települések bemutatják turisztikai, hagyományápoló és népművészeti értékeiket. A vidéki expók sajátos varázsával bíró expo társrendezvénye - egyebek mellett - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „kiváló hazai élelmiszerek” kollektív standja, ahol helyi termelők által megtermelt és előállított élelmiszerek kóstoltatása és vására marasztalja a nagyérdeműt. A fesztivál az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több ezer látogató számára kínál vonzó zenei, gyermek, és folklór programokat, sztárfellépőket.A látogatók belépőjegy nélkül tekinthetik meg az expót és a kísérő programokat: jasz-expo2015.webnode.hu/Új lapon nyíló tartalom.