Adományban, programban, kezdeményezésben gazdag volt a 2017-es év a Humanitás Szociális Alapítványnál 

Összesen 25 ezer emberen sikerült segíteniük, 36 hátrányos helyzetű, tehetséges fiatal kapott ösztöndíjat, és 26 rászoruló családot támogattak.

Támogatást nyújtani, oltalmat adni, értő és érző figyelemmel fordulni a rászoruló ember felé leginkább tettekkel lehet. A Humanitás Szociális Alapítvány segítségnyújtásból és emberségből mutat példát mindenkinek.

Az alapítvány 2017-ben az előző évekhez hasonlóan sikeresen folytatta adományokban és programokban gazdag tevékenységét, köszönhetően az alapító OTP Banktól érkezett nagy összegű és több magánszemélytől kapott adománynak, illetve szakmai partneri együttműködéseinek. Támogatásai a tavalyi évben közvetlenül vagy a támogatott intézményeken keresztül nem kevesebb mint 25 ezer emberhez jutottak el.

Még a legnagyobb bajban is van segítség: az alapítvány tavaly két alkalommal írt ki pályázatot szociálisan rászorulók részére, hogy hozzájuthassanak az életmentő gyógyszereikhez, beszerezhessék a gyógyászati segédeszközöket, képesek legyenek finanszírozni a szükséges gyógykezeléseket. Az összesen 6 millió forint keretösszegből az év végéig 26 bajban lévő családot sikerült támogatni.

Hogy a tehetségek se kallódjanak el, folytatódott a 2013 óta folyamatosan meghirdetett, hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalok részére belföldi és külföldi felsőfokú tanulmányok finanszírozására szóló ösztöndíjprogramjuk is. Ennek indulása óta már több támogatottjuk is sikeresen lediplomázott, tavaly pedig összesen 36 fiatalnak ítéltek meg 8,3 millió forint ösztöndíjat.

Nem mindenkinek futja ünnepi vacsorára és karácsonyi ajándékra a fa alá. Az alapítvány karácsonyi adományozási programja keretében 13 rászoruló családnak sikerült pénzbeli szociális támogatást nyújtani 1 350 000 forint összegben, hogy ők is átélhessék az ünnepi pillanatokat.

A jövő a gyerekekben van

A pénzadományokon túl a gyermeknevelési intézményeknél mindig szükség van használati tárgyakra, eszközökre is. Az OTP Bank felajánlásának köszönhetően az alapítvány 502 használt, felújított gyermekbútort adományozott hátrányos helyzetű gyermekeket ellátó óvodáknak. Külön öröm, hogy sikerült mind a 15 pályázó intézmény igényét kielégíteni. Szintén a bank felajánlásának köszönhetően 350 jó minőségű, de már használaton kívüli számítógépet és monitort adományoztak tovább: a gépek 13 hátrányos helyzetű diákokat oktató iskolához és 2 gyermekotthonhoz kerültek. Egy vak, súlyosan beteg fiatalember pedig egy laptopot kapott, hogy elérhetővé válhasson számára a külvilág és tudjon hangoskönyveket hallgatni.

Tavaly májusban először sikerült felejthetetlen gyermeknapot szervezni hátrányos helyzetű és sérült tanulóknak. A Pesti Színház Dzsungel könyve című előadására 59 jegyet kapott a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium Arany János Általános Iskola Tagintézménye és a budapesti Gyermekház Iskola.

A Zirzen Janka Gyermekotthon elavult berendezéseinek cseréjét is sikerült támogatni: itt hűtőgép, fagyasztó, ülőgarnitúra, nagyképernyős TV, kanapé, porszívó és szekrények beszerzését támogatták közel 1 millió forint értékben.

A nyíregyházi Gyermekek Háza Déli Óvodának 500 ezer forintért, a Jászárokszállási Városi Óvoda két telephelyének 1 millió forintért fejlesztő eszközöket, könyveket, játékokat vásároltak.

Mindenki egyért – egy mindenkiért

A Péterfy Sándor Utcai Kórház és Rendelőintézet épületében üzembe helyezték a hordozható ultrahang diagnosztikai készüléket, ezzel együtt adományaik révén a kórházban három csúcsminőségű ultrahangkészülék támogatja a betegek gyógyítását. A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának egy közel 4 millió forint értékű, rendkívül modern lélegeztetőgépet sikerült adományozni, tartozékokkal együtt.

Az alapítvány és az OTP Bank aktív kapcsolatot ápol: munkatársaink önkéntes munkájukkal és adománygyűjtési tevékenységükkel nagymértékben hozzájárulnak a programok sikeres megvalósításához. 

A tavaly májusi családi napon a bank által szervezett adománygyűjtő akció keretében munkatársaink közel negyedmillió forintot gyűjtöttek össze az alapítvány részére, amit a szociális támogatások finanszírozására fordítottak. Kupakgyűjtő akciónk is olyan eredményesen zárult, hogy egy 10 éves beteg kisfiú gyógyulásához illetve gyógykezelésének finanszírozásához 250 ezer forintos támogatással tudott hozzájárulni az alapítvány.

Az OTP Fáy András Alapítvány munkatársaival és két középiskola diákjaival együttműködésben részt vettek a hátrányos helyzetű térségben élő gyermekek karácsonyi és mikulásünnepségének finanszírozásában: Jászárokszálláson, Kecskeméten és Nyíregyházán összesen 150 család kaphatott adománycsomagot, amihez a Humanitás Szociális Alapítvány több mint 1,5 millió forintos támogatást nyújtott.

Az alapítvány tavaly tovább szélesítette a Kapcsolatfókuszú korai intervenció a pedagógiai szakszolgálatnál című képzési programját is. A 2016 decemberében tartott nagysikerű országos konferenciájuk szakmai anyagából 700 példányban konferenciakötetet készítettek értékes szakmai anyagokkal, tanulmányokkal. A program folytatásaként 2017 őszén a Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel együttműködésben akkreditált szakmai továbbképzést indítottak a pedagógiai szakszolgálatok munkatársai részére a korai fejlesztés, oktatás és gondozás, illetve nevelési tanácsadás témakörében.