Ismét sikeres a Fogászati Roadshow 

Az önkéntes fogorvosok idén székelyföldi gyerekeken is segítettek. 

Az idei év márciusában már 23. alkalommal indult útjára az OTP Bank Fogászati Roadshow-ja, amely idén nemcsak a Magyarországon, hanem a Székelyföldön élő gyerekeknek is nagy segítséget nyújtott.

Bankunk társadalmi felelősségvállalási programjában 1995 óta kiemelkedően nagy hangsúlyt kap a NemzetköziGyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenységének támogatása, amelynek egyik része a két szervezet közös projektje, a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés, szűrő- és oktatóprogram. A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a szolgálat munkáját.

Az idei év márciusában már 23. alkalommal útjára indított roadshow programjait egy májusi és egy októberi székelyföldi körúttal is kibővült. Az önkéntes fogorvosok idén március és október között 6215 magyarországi és székelyföldi gyerek fogait vizsgálták és kezelték, továbbá igyekeztek játékos formában felhívni a figyelmüket a szájhigiénia fontosságára. A szűrésen ebben az évben is részt vettek értelmi és mozgássérült, valamint halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek.  

A programhoz ebben az évben is csatlakozott a Colgate-Palmolive Magyarország, amely a vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémet ajándékozott. Bizonyos településeken rendkívül jól jön az efféle meglepetés, mivel sajnos sok gyereknek vagy nincs saját fogkeféje vagy képtelen gondoskodni a rendszeres, háromhavonkénti cseréről. 

Az önkéntes szakemberek itthon tizenegy helyszínen jártak. Főként olyan településeket választottak, ahol egyáltalán nem vagy csak részlegesen oldható meg a fogászati ellátás. Nem véletlen tehát, hogy Hencidán, Komádiban, Szentpéterszegen és Kecskeméten dolgoztak a legtöbbet, illetve ott, ahol fogyatékkal élő gyerekeket szűrtek. 

Tapasztalataik alapján a megjelent gyerekek 50%-a szorult fogászati kezelésre, ami arra enged következtetni, hogy a kisebb, szegényebb településen élők fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint azoké, akik nagyvárosokban élnek. Ráadásul még a 18-19 éves fiatalok sincsenek teljesen tisztában a helyes fogmosási technikákkal. Ezenfelül a hazai fogászati ellátás hiányosságát mutatja, hogy az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata sokkal rosszabb, mint egészséges kortársaiké. Szerencsés helyzetnek tekinthető ugyanakkor, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek könnyedén motiválhatók és hogy azokon a településeken, ahová a busz évek óta visszajár, a gyerekek mindannyiszor emlékeznek a helyes fogápolási technikára, ami valóban kulcsfontosságú a megelőzésben.

A Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogorvosi buszában dolgozó önkéntes fogorvosok idén májusban és októberben az erdélyi Kápolnásfaluban, a Kriza János Általános Iskolában végeztek még szűréseket, amivel 206 általános iskoláskorú, hátrányos helyzetű és speciális igényű gyereknek segíthettek. Azon túl, hogy nagy hangsúlyt fektettek a felvilágosításra és az egészséges táplálkozás ismertetésére, szülői és tanári értekezletet is tartottak. A tavaszi és őszi körút alatt közel 170 kezelést végeztek, de októberben már csak feleannyit, mint májusban. Ezt pozitív változásként könyvelik el, ráadásul a második látogatáskor azt is megtapasztalhatták, hogy a gyerekek is egyre nagyobb figyelmet fordítanak a fogápolásra, és hogy többüket már a szüleik is elvitték fogorvoshoz.

A Gyermekmentő Szolgálat szerint az idei magyarországi és határon túli szűrés eredményei egyértelműen azt támasztják alá, hogy nagyon fontos a felvilágosítás, valamint az, hogy a helyes fogápolásra és a megelőzésre játékos formában a legjobb felhívni a figyelmet.