Kis bankárok az Andrássy úton 

Az OTP Bank is csatlakozott az UNICEF Gyerekhang kampányához.

Az UNICEF kampányában november 20-án a gyermekeké volt a főszerep: ezen a napon benézhettek a felnőttek világába, sőt számos helyen átvehették az irányítást és hallathatták hangjukat. Mi azt mutattuk meg nekik, hogyan zajlik az élet egy bankfiókban. 

Az UNICEF-tagországok szervezetei november 20-án szerte a világban kitárják az ajtókat a gyerekek előtt, hogy benézhessenek a felnőttek világának kulisszái mögé és átvehessék az irányítást számtalan helyszínen a médiától a sport és a szórakoztatás színterein át az államigazgatásig. Ezen a napon a gyerekek lehetőséget kaphattak arra, hogy hallathassák a hangjukat, elmondhassák a véleményüket, feltehessék a kérdéseiket. Bankunk nem csupán támogatóként, hanem aktív programszervezőként is csatlakozott a Gyerekhang kampányhoz.

Miért pont november 20-án?

1989. november 20-án fogadták el azt az ENSZ-egyezményt, amely többek között az élethez, a családban való nevelkedéshez, az állampolgársághoz és az oktatáshoz való jogokat biztosítja az aláíró tagállamokban élő gyerekek számára. Kiemelten pedig azt a jogot, hogy korára és érettségére való tekintettel minden gyermek megnyilatkozhasson az őt érintő kérdésekben.

Gyerekek felnőtt szerepben

Hogy a gyerekek a lehető legtöbb „felnőtt” területen átvehessék egy napra az irányítást és kipróbálhassák magukat szüleik vagy tanáraik szerepében, az UNICEF különböző állami szervezeteket és magáncégeket kért fel: a maguk területén egy napra tegyék lehetővé, hogy a gyerekek legyenek a főszereplők. 

Bankunk örömmel mondott igent a felkérésre és nem csak támogatóként, hanem résztvevőként is csatlakozott a kezdeményezéshez. A cél az volt, hogy olyan programmal várjuk a gyerekeket a kisiskolásoktól egészen a gimnazistákig, mely révén interaktívan, a mindennapi folyamatokban ismerhetik meg a banki munkát, illetve sok hasznos ismerettel gazdagodhatnak a mindennapi pénzügyek kezelése terén. 

A programmal nem is vártuk meg november 20-át, hanem már 13-án megnyitottuk a gyerekek előtt az Andrássy út 6. szám alatti fiókunkat, amit az OTP Fáy András Alapítvány Mintaiskolájából, a Budai Középiskolából érkezett, illetve a Sulibank programunkban résztvevő diákok vehettek birtokba egy napra. 

A gyerekek még a fióknyitás előtt alaposan körbenézhettek: részletesen megismerhették az ügyfélteret, az ügyintézők munkaállomásait, sőt még a trezort is. A nyitás után aztán élesben is kipróbálhatták, hogy miként lehet pénzt számolni a pénzszámoló géppel, hogyan működik a digitális aláírópad vagy akár a hallássérült ügyfeleket segítő indukciós jelerősítő hurok. Természetesen kipróbálhatták a sorszámhúzót és végül ügyfelet is fogadhattak. 

A fiók munkájával való ismerkedést követően az OK Oktatási Központ trénere tartott a gyerekeknek játékos pénzügyi edukációs foglalkozást. 

Csak egy nap a világ?

Bár a Gyerekhang kampány egyetlen nap köré szerveződött, természetesen az UNICEF nem csak egy napra szeretné a gyerekekre irányítani a figyelmet. Bankunk elkötelezett abban, hogy pénzügyi tudatosságra nevelje a fiatal generáció tagjait. Hiszünk benne, hogy a diákok pénzügyi edukációjával a jövőbe fektetünk be. A jövőben is örömmel állunk minden olyan kezdeményezés mellé, ami ezt a célt szolgálja. 

A Gyerekhang kampányról bővebben az alábbi oldalon lehet tájékozódni:

Unicef - GyerekhangÚj lapon nyíló tartalom.