Megvalósult a különleges utazás! 

Öt magyar küldött, fiatal sportolók és segítőik utazását támogatta az OTP Bank a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség Ifjúsági Világtalálkozójára, Bakuba.

Sportolóink hazai és nemzetközi sikerei mögött rengeteg alázatos munka, sokszor emberfeletti akarás és küzdelem áll, amelyre megbecsüléssel és elismeréssel tekintünk. Értelmi vagy testi fogyatékossággal teljes életet élni és sportolni olyan erőt és elszántságot kíván, amire csak igen kevesen képesek. A Speciális Olimpia Szövetség az értelmileg sérült emberek nemzetközi szervezete. A világ több mint 150 országában nem kevesebb mint egymillió fogyatékossággal élő sportoló tartozik a mozgalmukhoz.

A sport összeköt

Az OTP Bank kiemelten támogatja a Magyar Speciális Olimpia Szövetséget (MSOSZ) és a szervezetfiataloknak (óvodás kortól középiskolás korig) szóló társadalmi érzékenyítő programját is, az elfogadásra és segítségnyújtásra épülő „Szállj be Te is!” programot. A magyar fiatalokat megszólító #LifeUnified ifjúsági munka kezdő lépéseként középiskolákban tartottak érzékenyítő órákat, amelyek során fogyatékkal élő és ép fiatalok találkoztak egymással. A Budai Középiskola diákjai és speciális sportolók is részt vettek a programban.

Az OTP Bank támogatásának köszönhetően hazánkból öt fiatal utazhatott ki a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség Ifjúsági Világtalálkozójára Azerbejdzsán fővárosába, Bakuba szeptember 23. és 28. között. Őket részben pályázat útján, részben az MSOSZ elnökségének döntésével választották ki erre a megtisztelő feladatra.

A #LiveUnified projekt lezárását követően a pedagógusok és a projektvezető javaslata alapján esett a döntés Csernai Alexandra speciális olimpiai sportolóra, a budai Csalogány DSE atlétájára és ép társára, Simon Benedekre, a Budai Középiskola diákjára. Velük tartott mentoruk, Székely Szabolcs, a #LiveUnified projekt ötletgazdája és projektvezetője is. Bekerült a kiutazó csapatba Wiesnerné Oravecz Éva edző, gyógypedagógus, Alexandra tanára, aki maga is tagja a hazai speciális olimpiai programnak, és aktívan támogatja az egyesített sportot és az ifjúsági mozgalmakat az iskolájában, a közösségében. A hazai delegációt Kárpáti Orsolya nemzetközi igazgató, az európai szövetség egyesített sportszakértői bizottságának tagja vezette.

Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség Ifjúsági Világtalálkozója

A négynapos rendezvényen 7 kontinens 45 országának nem kevesebb mint 220 küldötte vett részt. A szervezet vezető testülete mellett a partnerszervezetek, az ENSZ, az UNICEF és a Lions Clubs is képviseltették magukat, illetve támogatók is csatlakoztak a résztvevőkhöz. 

A fórumon a résztvevő fiatalok aktívan tanultak a stratégiaalkotásról, a projekttervezésről és lebonyolításról, hasznos módszertani ismereteket kaptak a saját közösségükben megvalósítandó projektjeikhez, és megismerték a saját magukban rejlő vezetői képességeket. 

A fiatal magyar résztvevők úgy nyilatkoztak, hogy fantasztikus volt megtapasztalniuk, milyen sok energiával teli, jó képességű és elkötelezett fiatal vár a lehetőségre, hogy felelősségteljes feladatot kapjon. 

„A legfelemelőbb, legszimpatikusabb, szívmelengetőbb az egész találkozón az emberek kedvessége és elfogadása volt és a szervezetbe, a céljaikba vetett közös hitük.” Simon Benedek

„Szinte felfoghatatlan, hogy eljuthattam erre a nagyszabású rendezvényre, amelyről szinte nem is álmodtam. Életemben először láthattam a tengert, emellett lenyűgözött a találkozó soknyelvűsége is.” Csernai Alexandra

„Rendkívül inspiráló volt megtapasztalni a Speciális Olimpia hatalmas családjának sokszínűségét, a globális csapatmunka nyelvi korlátokat is ledöntő erejét és a közös munka élményét. Számomra a mentori munka egy életre szóló élményt jelentett.” Székely Szabolcs

A fiatalok az MSOSZ vezetésével és támogatásával tovább dolgoznak, a „Szállj be te is” érzékenyítő órákon a bakui fórumon részt vett ifjús párosok előadásokat, élménybeszámolókat tartanak. A program további célkitűzése olyan új egyesített iskolák létrehozása, ahol évente legalább két egyesített sport- vagy más rendezvényt szerveznek a szövetség bevonásával, emellett új inkluzív ifjú párosok toborzása, akikből később szóvivő válhat. Jövőre pedig, az MSOSZ fennállásának 30. évfordulója alkalmából szeretnének országos ifjúsági fórumot szervezni.