Nehéz küzdelmek a Tour de Hongrie-n 

Az idei Tour de Hongrie összetett győzelmét az észt bajnok, Mihkel Raim szerezte meg – éppen a huszonharmadik születésnapján. A legjobb U23-as versenyzőnek járó fehér pólót a szlovén Ziga Rucigaj érdemelte ki.

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny, a Tour de Hongrie 95 fős idei mezőnye hat nap alatt összesen 740 kilométert tett meg Szombathelyről a budapesti befutóig.

A körverseny első napja magyar sikerrel zárult, hiszen Szalontay Sándor pályaversenyző igazolta a papírformát: a leggyorsabb magyar kerékpáros megnyerte a Tour de Hongrie szombathelyi prológját.
A verseny 99 kilométeres zárószakasza igencsak izgalmasra sikerült, óriási küzdelem zajlott a szakaszgyőzelemért és valamennyi megkülönböztető mezért.
Az összetett élén már nem változott meg a korábban kialakult sorrend, a 37. Tour de Hongrie győztese az észt Mihkel Raim lett, aki ragyogó hetet futott. Raim diadala teljes mértékben megérdemelt, hiszen minden nap remekelt: a szombathelyi prológon második lett, a keszthelyi befutót megnyerte, Siófokon hetedikként futott át a célvonalon, Karcagon ötödik volt, a Kékestetőre a negyedik helyen ért fel, és negyedik lett a végső, budapesti befutónál is. Ilyen kiegyensúlyozott teljesítménnyel nem is lehetett kérdés, hogy az övé lesz a sárga trikó.

„Öt évvel ezelőtt, még juniorként nyertem az utolsó szakaszversenyemet, ez nem tegnap volt” – nyilatkozta boldogan a verseny után Raim, aki éppen a befutó napján ünnepelte huszonharmadik születésnapját. – „Nagyon örülök, hogy sikerült győznöm a Tour de Hongrie összetettjében, ez egy nagyszerű siker számomra és a csapatom számára is. Ez a siker egy remek születésnapi ajándék! Sohasem jártam még Magyarországon, bár a verseny előtt láttam fotókat Budapestről, gyönyörű ez a város!”

A legjobb 23 évnél fiatalabb versenyző a szlovén Ziga Rugicaj lett, így a díjat és a vele járó OTP Junior fehér mezt végül ő kapta meg.
Az OTP Bank különdíjakat ajánlott fel a legeredményesebb 23 évnél fiatalabb magyar versenyzők számára: Rózsa Balázs 300, Filutás Viktor 200, Móricz Dániel pedig 100 ezer forinttal lett gazdagabb. Mindhárman a Szuper Beton csapatának versenyzői; akik a csapatversenyben a tízedik helyen végeztek – a magyar indulók között legjobbként.

„Igazából az volt a célunk, hogy az U23-as különversenyben az első három helyet elhozzuk, valamint az, hogy megszerezzük a legjobb magyar csapat címét” – mondta az összetettben a legjobb helyezést elért magyar kerékpáros, a 17. pozícióban végzett Rózsa Balázs. – „Ezen kívül szerettünk volna egy-két szökésbe is belekerülni, ami sajnos nem sikerült, ennek ellenére nem lehetünk elégedetlenek. A királyszakaszon sikerült azt kiharcolnunk, hogy az U23-as összetettben az első három helyre kerüljünk, így a végén csak annyi volt a feladatunk, hogy ezt megőrizzük.”