Nemzeti Vágta – kilencedik alkalommal 

Immár 9. alkalommal rendezik meg Magyarország legnagyobb szabadtéri lovas fesztiválját, a Nemzeti Vágtát. Szeptember 16-18. között ismét több ezer ember szurkol majd a megújult, több néző befogadására képes lelátókon a budapesti Hősök terén.

A Vágta minden évben egyszerre nemes verseny és tisztelgés őseink előtt. Tisztelgés azok előtt a magyar lovaskatonák, huszárok előtt, akik vitézségükkel világhírűvé tették a magyar könnyűlovasságot és megajándékozták a huszár szóval a világ szinte összes nyelvét. A Nemzeti Vágta minden évben kiválaszt egy olyan jeles, katonai személyt, akinek hősiességét, kiemelkedő képességeit, például mutatja fel mindannyiunk számára. Idén Kiss Sándor huszárezredes emléke előtt tiszteleg.

Vágta újdonságok

A lovas hagyományőrző verseny és a hozzá kapcsolódó kulturális és gasztronómiai fesztivál idén is hoz néhány újdonságot. A legkomolyabb változás a Vágtára kvalifikálás rendjében történt. 2016-ban az Elővágták mindhárom dobogósa indulási jogot szerez, rajtuk kívül pedig az Elővágtát rendező település küldhet egy versenyzőt a budapesti futamokra, így alakul ki a Nemzeti Vágta 72 fős mezőnye, ahová direkt is nevezhetnek a települések. A 2016-os „Vágta-évben” országszerte 12 hazai és 4 határon túli helyszínen álltak rajthoz a versenyzők.

Sztárok nyeregben

Egy vadonatúj műsorszámmal is jelentkezik idén a Nemzeti Vágta: a Hetedhét próba az esemény közel 10 éves filozófiáját kelti életre. Vitéz ruhát öltött hírességek küzdenek meg egymással a budapesti Hősök terén, ahol természetesen a közönségkedvenc OTP Bank Jótékonysági Sztárfutamot is megrendezik. Az idei mezőny minden eddiginél színesebben alakul, már az indulási jogért is óriási volt a versengés. A 2016-ban induló színművészek között lesz Barabás Kiss Zoltán, Kovács Koppány, Nagy Ervin, Puzsa Patrícia, Sipos Imre és Stohl András.

A Nemzetközi Futamban idén is tizenkét ország versenyzője áll rajthoz, a megmérettetést immár negyedik alkalommal rendezik meg a Nemzeti Vágta keretében. Az induló országok között lesz Magyarország, Szerbia, Szlovákia, Románia, Szlovénia, az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Kirgizisztán, Katar, Mongólia, valamint Franciaország.