Össztánc és örömzene a Táncháztalálkozón

Az OTP Bank Táncház Díjat Kádár Ignác táncos, táncpedagógus kapta.

Az idei Országos Táncháztalálkozón két nap és két éjjel ropták a táncot és szólt az élő muzsika a Budapest Sportarénában. Az OTP Bank Táncház Díjat Kádár Ignác táncos, táncpedagógus kapta,Táncház Éremben öten részesültek.

Vérbeli örömtánc, örömzene, és pezsgő hangulat várta az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár látogatóit és résztvevőit az április 22-23-i hétvégén a Papp László Budapest Sportarénában. Minden generáció kitáncolhatta magát ezen a nagyszabású rendezvényen, mely az egyik legjelentősebb hazai folklórfesztivál, a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje. 

A Táncház Egyesület és az OTP Bank azzal a céllal hozta létre 2012-ben a Táncház Díjat, hogy ezzel is elismerje azoknak a táncosoknak, zenészeknek, énekeseknek, zene- és táncpedagógusoknak a munkáját, akik folyamatosan azon dolgoznak, hogy az élő néphagyomány minél szélesebb kör számára legyen elérhető.  

2017-ben az OTP Bank Táncház Díjat az erdélyi születésű Kádár Ignác táncos, táncpedagógus kapta. A táncházmozgalom érdekében kifejtett munkájuk elismeréseként Táncház Érmet kaptak: Barbócz Sándor zenész, zenepedagógus, Codoba Martin Florin hagyományőrző zenész, Navratil Andrea énekes, zenepedagógus, Varsányi Ildikó zenész, zenepedagógus és Vizin Antal zenész, kultúraszervező. 

Idén is rengeteg gyerek élvezte a közös mozgást az Aprók táncán, vasárnap pedig az Aprók Bálján. Ez utóbbi különlegessége, hogy a küzdőtéren a gyermektáncosokkal együtt a közönség is részt vett a táncokban, illetve mindenki kipróbálhatta magát a népi játékokban és ügyességi versenyekben is. Sokan eközben a Sulibank kitelepülésén játékos formában kaptak hasznos ismereteket a pénzügyek világából, majd az ott szerzett lufikkal és szélforgókkal száguldhattak tovább a tengernyi esemény egyikére. Várták őket a kézműves foglalkozások, a tücsökringató, a mese- és bábelőadások, népzenei és néptáncbemutatók. Felléptek a „Fölszállott a páva” tehetségkutató versenyben megismert gyermektáncosok, zenészek és énekesek is. A Kolompos Együttes zseniális koncertjén aztán a fiúk gyorsan átvedlettek kishuszárrá, a lányok kendős falubéli lánykává. 

Az egybegyűltek a „Kerek évforduló” című produkcióval ünnepelték a táncházmozgalom emblematikus alakja, Sebő Ferenc 70. születésnapját, de különleges program volt Borbély Mihály és barátai „Ókútból friss víz” című koncertje is. 

A „Minden magyarok tánca” is évről-évre egyre nagyobb sikert arat. Ilyenkor közel száz fő áll színpadra a világ legkülönbözőbb részeinek képviseletében megmutatva, hogy hazájuktól távol is milyen nagy lelkesedéssel gondozzák a magyar néphagyományt. 

Borbély Mihály, a Vujicsics együttes alapító tagja olyan neves közreműködőkkel lépett a színpadra, mint Dresch Mihály (szaxofon), Lukács Miklós (cimbalom), Dés András (ütőhangszerek) és Farkas Zoltán „Batyu” (táncművész). Ezen az „unplugged” koncerten az archaikus népzene és az invenciózus magyar dzsessz egymásba fonódásával játszottak a zenészek és bűvölték el a közönségüket. 

A rendezvényre a koronát a Boban Marković Orkestar önfeledt, sodró lendületű koncertje és a Mindenki tánca tette fel. A vendégekkel érkező világhírű muzsikus rendesen megtáncoltatta az Aréna küzdőterén a közönséget.