Segítség az ép fogakért 

Az idei OTP Bank Fogászati Roadshow keretében 13 helyszínre látogat el a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ingyenes fogorvosi szűrést végző mozgó fogászati rendelője

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében évek óta járja az országot. A Szolgálat önkéntes fogorvosai a korábbi évekhez hasonlóan idén is több vidéki városban, a fővárosban és Erdélyben biztosítanak ingyenes fogászati szűrést, kezelést és szaktanácsadást gyermekek részére.

Sajnos Magyarországon a fogápolási kultúra gyerekcipőben jár. Az emberek döntő többsége nem rendelkezik tudatos szájápolási szokásokkal. Nincsenek tisztában a helyes fogápolással, félnek a fogorvostól. Ennek is betudható, hogy hazánkban népbetegség a fogszuvasodás, a magyar lakosság fogainak állapota rosszabb az európai átlagnál. 

A tapasztalatok azt is mutatják, hogy a fiatalok a külsejükre sokkal több időt fordítanak, mint a fogápolásra. Úgy gondolják, hogy ami nincs szem előtt, azzal nem is fontos foglalkozni, ez pedig veszélyes hozzáállás. 

Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a szervezetet támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre több gyerek részesüljön fogászati szűrésben és szaktanácsadásban. 

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak1995-ben. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek, megmutatják a gyerekeknek a helyes fogápolás módszereit, technikáit, mindezt játékos formában, hogy a gyerekek megtapasztalhassák, hogy nem kell félniük a fogorvostól, fogászati vizsgálattól. A roadshow helyszínein arcfestők és kézművesek szórakoztatják a vizsgálatra várakozókat.

A roadshow idei első helyszíne április 21-én Budapesten volt, a BME egészségnapon.

Az OTP Bank Fogászati Roadshow időpontjai és helyszínei:

DátumProgram címeProgram helyszíne
2016. április 21. 13-18 óraBME EgészségnapBME Kármán Tódor Kollégiuma, parkoló,
Budapest XI., Irinyi J. u. 1-17.
2016. május 7. 9-17 óra8. Várkert futás - Fuss a sérült gyermekekértGyula, Várkert
2016. május 19-20. 8-16 óraFogászati szűrés és szaktanácsadásPécs
ÁNK Agora, Apácai Csere János tér 1.
2016. május 28-29.
10-19 óra
Városligeti GyermeknapBudapest Városliget, Napozórét
2016. május 31.Fogászati szűrés és szaktanácsadásJászárokszállás, Deák Ferenc Gimnázium,
Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola,
5123 Jászárokszállás, Deák Ferenc u. 59.
2016. június 4-5.10-19 óraLEGO Store Show és OTP Bank Családi NapokBudapest, Millenáris Park
2016. június 9.
8-12 óra
Fogászati szűrés és szaktanácsadásHencida
Általános Iskola,
Csokonai utca 2.
2016. június 10.
8:30-13 óra
Fogászati szűrés és szaktanácsadásSzentpéterszeg,
Fekete Borbála Ált. Isk., Kossuth utca 36.
2016. július 4.
8:30-16 óra
Nyári gyerektáboroztatás,
Fogászati szűrés és szaktanácsadás
Szeged,
Szent Györgyi Albert Agóra
2016. szeptember elejeJohnson Electric Kft.Családi NapHatvan
2016. szeptember közepe-végeOpel Családi NapSzentgotthárd
2016.szeptember 10-11.Szüreti FesztiválKiskunhalas, Bethlen Gábor tér 1. / Kiskunhalas főtere/
2016. szeptember 23-25.
9-17 óra
Díjlovas és Lovasterápiás VersenyFót, NGYSZ Fóti Lovasterápiás és Oktató Központja
Vörösmarty tér 2.

A Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank célja, hogy 2016-ban is legalább annyi fogászati szűrést végezzenek a Roadshow keretében, mint a korábbi években. A fogorvosi buszban dolgozó orvosok tavaly összesen közel 7000 magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták, kezelték, és tartottak nekik szájhigiénés felvilágosítást. A szűrések eredményei megerősítették, hogy továbbra is nagyon fontos a megelőzés, a helyes fogápolás tanítása és a fogorvosok által végzett felvilágosítás. 

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2016. október 8-15. között utaznak Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.