Segítség az ép fogakért 

Az idei OTP Bank Fogászati Roadshow keretében 13 helyszínre látogat el a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ingyenes fogorvosi szűrést végző mozgó fogászati rendelője

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében évek óta járja az országot. A Szolgálat önkéntes fogorvosai a korábbi évekhez hasonlóan idén is több vidéki városban, a fővárosban és Erdélyben biztosítanak ingyenes fogászati szűrést, kezelést és szaktanácsadást gyermekek részére.

Sajnos Magyarországon a fogápolási kultúra gyerekcipőben jár. Az emberek döntő többsége nem rendelkezik tudatos szájápolási szokásokkal, nincsenek tisztában a helyes fogápolással, félnek a fogorvostól. Emiatt hazánkban népbetegség a fogszuvasodás, a magyar lakosság fogainak állapota rosszabb az európai átlagnál. 

Az 5-6 éves gyerekeknek 41 százaléka rendelkezik ép fogazattal, 12 éves korra a gyermekeknek átlagosan 3-4 foga beteg; az általános iskolások kb. 80 százalékánál elégtelen a szájhigiénia, gyakori az ínygyulladás, a fogkő, a másodlagos szuvasodás a már tömött fogakon. 

A tapasztalatok azt is mutatják, hogy a fiatalok a külsejükre, az öltözködésre például sokkal több időt fordítanak, mint a fogápolásra. Úgy gondolják, hogy ami nincs szem előtt, azzal nem is fontos foglalkozni, ez pedig veszélyes hozzáállás. Fontos lenne az időben történő megelőzés, mivel jelenleg a 65-75 éves korosztályban nagyon gyakori a fogatlanság. 

Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a programot támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre több gyerek részesüljön fogászati szűrésben, szaktanácsadásban és oktatásban. 

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a NemzetköziGyermekmentő Szolgálatnak 1995-ben. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek, megmutatják a gyerekeknek a helyes fogápolás módszereit, technikáit, mindezt játékos formában, hogy a gyerekek megtapasztalhassák, nem kell félniük a fogorvostól, fogászati vizsgálattól. A roadshow helyszínein arcfestők és kézművesek szórakoztatják a vizsgálatra várakozókat.

Idén is csatlakozik a programhoz a Colgate-Palmolive Magyarország. A cég a vizsgált gyerekeknek fogkefét és fogkrémet ajándékoz. Sok településen nagyon fontos az ilyen jellegű ajándék, a fogorvosok azt tapasztalták az előző években, hogy előfordul, hogy a gyermekeknek nincs saját fogkeféjük, illetve, még ha van is, akkor sem tudnak gondoskodni a rendszeres, három havonkénti cseréről. 

A roadshow idei első helyszíne március 11-én, Veszprémben volt, a Csemete Bababörzén.

DátumProgram címeProgram helyszíne
2018. március 11., vasárnap, 9-14 óraCsemete BababörzeVeszprém Aréna
2018. május 5-12. Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportjának útjaErdély
2018. május 26-27., szombat-vasárnap, 10-18.30 óraVárosligeti GyermeknapBudapest, Városliget
2018. május 29, kedd, 8-16 óraOTP Bank - Bank a ParkbanJászberény, az OTP Bank előtti parkolóban, Lehel vezér tér 28.
2018. május 30., szerda, 9-16 óra Fogászati szűrés és szaktanácsadásJászberény, Városi Óvoda Intézménye, Bajcsy-Zs u. 10.
2018. május 31., csütörtök, 9-16 óraFogászati szűrés és szaktanácsadásJászberény, Városi Óvoda Intézménye, Bajcsy-Zs u. 10.
2018. június 2-3., szombat-vasárnap, 10-19 óraLEGO Store Show és OTP Bank Családi NapokBudapest, Millenáris Park
2018. június 5., kedd, 9-15 óraFogászati szűrés és szaktanácsadásAlsószentmárton
2018. június 6, szerda, 9-15 óraFogászati szűrés és szaktanácsadásMagyarmecske
2018. június 9., szombat, 10-18 óra között Városnap Hajdúdorog
2018. június 12., kedd, 10-15 óraFogászati szűrés és szaktanácsadásHencida, Általános Iskola, Csokonai utca 2.
2018. június 13., szerda, 8.30-16 óraFogászati szűrés és szaktanácsadásBiharnagybajom, Szűcs Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola
2018. június 29., péntek, 12-21 óraKincsem Park DerbyBudapest, Kincsem Park
2018. július 20., péntek, 14-20 óra MSOSZ, Eunice Kennedy Nap Kazincbarcika, Don Bosco Sportközpont melletti Völgypark
2018. augusztus 25., szombat 12-17 óra Fényes Napok Mátészalka
2018. szeptember 22., szombat Bozsik TanévnyitóTelki, Globall Football Park
2018. szeptember 28-30. , péntek-szombat-vasárnap, 9-17 óraDíjlovas és Lovasterápiás VersenyFót, NGYSZ Fóti Lovasterápiás és Oktató Központja, Vörösmarty tér 2.
2018. október 6-12.Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportjának útjaErdély

A Gyermekmentő Szolgálat és az OTP Bank célja, hogy 2018-ban is legalább annyi fogászati szűrést végezzenek a Roadshow keretében, mint a korábbi években. A fogorvosi buszban dolgozó orvosok tavaly összesen 6215 magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták, kezelték, és tartottak nekik szájhigiénés felvilágosítást. A szűrések eredményei megerősítették, hogy továbbra is nagyon fontos a megelőzés, a helyes fogápolás tanítása és a fogorvosok által végzett felvilágosítás. 

Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában immár több mint 20 éve kiemelkedően nagy hangsúlyt kap a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenységének támogatása, melynek egyik része a két szervezet közös projektje, a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés, szűrő- és oktatóprogram. A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a Szolgálat munkáját. 

A Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvosai és fogorvosai legközelebb 2018. május 6-12. között utaznak Erdélybe a Szolgálat egészségügyi programja keretében.