Színpompás kavalkád az idei Táncháztalálkozón 

Idén április 2-3-án rendezték meg az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt a Papp László Budapest Sportarénában, amelyet Lajkó Félix koncertje koronázott meg. Az eseményen átadtuk az OTP Bank Táncház Díjat és Érmeket.

Április első hétvégéje vidám, színes programmal várt kicsiket és nagyokat az Arénában, ekkor rendezték ugyanis a tavasz hagyományos, nagyszabású eseményét, az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt. Idén már 35. alkalommal pörögtek a szoknyák, kopogtak a cipők, a színpompás táncbemutatók és tánctanítás pedig nem csak a néptáncosoknak volt nagyszerű program. 

Az OTP Fáy András Alapítvány által létrehozott OK Oktatási Központ is játékos feladatokkal, rajzolással, színezéssel várta a gyerekeket egész hétvégén. A küzdőtéren folyamatosan szólt a muzsika, körbe-körbe járták a különféle táncokat, az érdeklődők pedig az egyik legsokszínűbb népművészeti kirakodóvásáron böngészhettek, vásárolhattak. 

A vasárnap a gyerekről szólt, hiszen a különleges Aprók Bálján kívül délután a „Páva Pillanatok” című műsorszámszám keretében a 2015-ös gyermek Fölszállott a páva televíziós vetélkedő résztvevői is felléptek. A Táncháztalálkozón mindkét napon hangszer- és fotókiállítások, valamint filmvetítések is színesítették a programot, az egyik legjobban várt esemény pedig minden bizonnyal Lajkó Félix vasárnap esti koncertje volt. 

A találkozón idén már 5. alkalommal átadtuk az OTP Bank Táncház Díjat is, amelyet az OTP Bank a Táncház Egyesülettel karöltve alapított. Ezzel az elismeréssel minden évben egy olyan kiemelkedő népzenész vagy néptáncos egyéniséget vagy csoportot jutalmazunk, aki tevékenységével aktívan hozzájárul a néphagyomány fenntartásához és átörökítéséhez a következő generációk számára. 

Az elismerést, és az ezzel járó 500.000 forintot idén a Tázló Zenekar kapta. A Tázló együttes moldvai csángó népzenét játszik hagyományos hangszereken. Nevüket egy erős sodrású, moldvai folyóról, a Tázlóról kapták. A zenekart 2013-ban alapította Draskóczy Lídia (hegedű), Enyedi Ágnes (ének), Benke Félix (dob, doromb, levélsíp), Németh László (koboz), Sófalvi Kiss Csaba (furulya, kaval).

Rajtuk kívül öten Táncház Éremben is részesültek, egyikük sajnos már csak posztumusz kaphatta meg az elismerést. A díjazottak: 

  • Csatai Lászlónéptáncoktató és táncházvezető. A tanítás mellett a tudományos, és néptánc gyűjtésben és rendszerezésben is részt vett.
  • (posztumusz) Nagy Zoltán József, közismert nevén Púder, a táncházmozgalom kiemelkedő személyisége, hazai és külföldi tanfolyamok, táborok, alkalmi és rendszeres táncházak oktatója, a Táncház Egyesület alapító tagja és egykori ügyvezetőségi tagja, a Bartók Táncegyüttes, a Summások és a Pátria kamara-tánc együttesek volt tagja, a Lelle Táncegyüttes és a Bartók Táncegyüttes hajdani művészeti vezetője, 2015. július 10-én, életének 60. évében hunyt el.
  • Németh Ildikó néptáncművész, pedagógus, koreográfus.
  • Szabó Szilárd táncművész, koreográfus, táncoktató, a Százszorszép Táncegyüttes tánckarvezetője.
  • Tündik Tamás Csokonai Vitéz Mihály díjas néptáncos, táncpedagógus.

A díjazottaknak gratulálunk, és reméljük, jövőre is találkozunk!