Új gazdákra találtak számítógépeink 

A tavalyi évben összesen 205 számítógépet és ugyanennyi monitort adományoztunk a bank eszközeiből rászoruló intézményeknek, iskoláknak.

Az informatikai készségek ma már szinte ugyanannyira fontosak, mint a számolás vagy az olvasás. A mai fiatalok, felnőttek - de még inkább a jövő generációja - számára elengedhetetlen, hogy megbízható számítástechnikai tudás birtokában is legyenek. Sajnos nagyon sok kisgyereknek nincsen arra lehetősége, hogy ezt a tudást otthon vagy akár az iskolában elsajátítsa. Épp ezért kezdtünk el saját használt, de jó állapotú eszközeinkből számítógépeket és monitorokat ajándékozni különböző intézményeknek elsősorban oktatási célból, továbbá alapítványokon keresztül azok számára, akik szociális helyzetükből adódóan, önerőből nem lennének képesek számítógépet vásárolni. 

Míg 2015-ben még csak 78 darab, addig 2016-ban már 205 darab számítógépet adományoztunk rászoruló gyerekek és felnőttek részére. Annak érdekében, hogy felajánlásainkkal a leginkább rászorulókat segítsük tavaly szeptembertől az iskolák saját alapítványunk, a Humanitás Szociális Alapítvány által kiírt pályázatán keresztül juthatnak számítógépekhez és monitorokhoz. A pályázat olyan sikeresnek bizonyult, hogy 2017-től az OTP Bank a Humanitás Alapítvánnyal közösen folytatja a számítógép-adományozást. 

Célunk továbbra is, hogy a használaton kívüli eszközeink újra használatba kerüljenek, vagyis hasznosuljanak, hiszen számunkra ez nem csupán környezeti, hanem társadalmi kérdés is. 

A használaton kívüli gépek leselejtezése helyett, bankunk a működőképes és jó állapotban lévő számítógépek jelentős részét évek óta civil szervezetek és iskolák részére ajánlja fel, akiknek egyáltalán nincs, bővítésre szorul vagy csak rossz állapotú az eszközparkjuk, illetve elavult eszközeik vannak. Az elmúlt egy évben 14 különböző intézményt támogattunk: a több száz fős iskoláktól a kisebb alapítványokig, melyeken keresztül gyerekotthonokat és nehéz sorsú családokat is támogatni tudtunk. 

Az Animátor Szociokulturális Műhelyen keresztül például gödrei, tormási és gödreszentmártoni családoknak adományoztunk számítógépet. A sokgyermekes családok nagyon örültek az új eszközöknek, akárcsak a Kézenfogva Alapítványon keresztül eljuttatott 50 számítógépnek, melyeket fogyatékkal élők használnak. 

Somogy megyében két lakásotthon számára adományoztunk három számítógépet, amelyeknek összesen 40 kisgyerek örülhet. A Magyar Vöröskereszt és a Fészek Művészklub Egyesület szintén részesült az adományokból. Szervezetük bár országos tevékenységű és külföldön is elismert, de fenntartó nélküli önellátó civil szervezetként működik mindennapos financiális gondok közepette, mivel sem állami, sem önkormányzati, sem egyéb szervezetektől nem kap tervezhető, fenntartható támogatást. Informatikai felszereltségük is igen szegényes és alig használható. 

A fenti intézményeken kívül több általános és szakképző iskolát is támogattunk, öt intézményt a Humanitás Alapítványon keresztül. A legtöbb helyen az informatikatermek fejlesztéséhez, a számítástechnika-órák megtartásához szükséges alapvető felszerelésként kapták az adományt. A számítógép-adományokkal tavaly összesen több mint 3500 rászoruló kisgyereknek tudtunk esélyt adni arra, hogy később otthon érezhessék magukat az informatika világában.