Blokklánc (blockchain) 

Az elosztott főkönyvi -, illetve blokklánc technológia bő egy évtizede indult hódító útjára, azóta egyre szélesebb körben ismerik, sőt, egyre inkább kitűnik, hogy egy megkerülhetetlen technológiával állunk szemben, aminek a társadalmi, gazdasági és politikai hatásai akár még az internet jelentőségével összemérhetők.

A blokklánc technológia alkalmazásával lehetőségünk nyílik digitális formában nyilvántartott tulajdonjogokat (pl. pénzt) biztonságosan, gyorsan és olcsón átruházni egy másik félre anélkül, hogy egy közvetítő (pl. bank) segítségét kellene igénybe vennünk. Ezeket a tulajdonjogokat több egymástól független ellenőrző hálózati csomópont tartja nyilván, amelyek a blokklánc forráskódjában és adatbázisaiban ellenőrizhető módon konszenzusra jutnak a tulajdonjogok átruházásának "jogszerűségében".

A technológia "lelkét" a konszenzus algoritmusok adják, ennek kiválasztásán múlik, hogy egy adott blokklánc hálózat milyen teljesítménnyel fog rendelkezni (pl. sebesség, költség). A rendszer alapjai nem újkeletűek: a konszenzus algoritmusok elmélete a 70-es évek közepétől eredeztethető, míg az első tudományos munkában megjelenő blokklánc leírás 1991-re datálható.

Az OTP Banknál a Blockchain kutatás és fejlesztés csapat feladata, hogy az elosztott főkönyvi technológiák területén figyelemmel kísérje a főbb trendeket, fejlessze a technológiát, és javaslatokat tegyen annak bankon belüli hatékony használatára.

Mi az NFT?

Az NFT egy nem helyettesíthető (non-fungible) token, amitől egyedi, különleges lesz egy digitális eszköz. Az NFT-k használatával egy digitális térben létező dolog (pl. digitális művészeti alkotás) a kizárólagos tulajdonunkká válhat. A Brain Baron te is saját, egyedi NFT-t kaphatsz, amit a fesztiváltól számított egy hónapon belül aktiválhatsz.

Tudj meg többet a blokklánc technológiáról, az NFT-ről és a saját tokened aktiválásáról.

Megosztás