Pénzügyi kultúra fejlesztése 

Az OTP Bank elkötelezett a pénzügyi kultúra fejlesztése mellett, és ez a kérdés áll közösségi szerepvállalási programjai köz1éppontjában is. Piacvezető pénzügyi szolgáltatóként felelősséget kell vállalnunk az alapvető pénzügyi ismeretekkel rendelkező, felelős döntéshozásra képes fiatalok és felnőttek képzésében. Célunk nem kisebb, mint a pénzügyi kultúra széles körű megteremtése, elterjesztése. 

Az OTP Csoport legtöbb tagja szerepet vállal a pénzügyi kultúra fejlesztésében. Az OTP Fáy András Alapítvány testvéralapítványa révén Romániában is elérhetőek az egyedülálló OK Oktatási Központ képzései. 

Az OTP Csoport több éve prioritásként kezeli, hogy a korrekt ügyfél-tájékoztatáson, illetve a honlapunkon keresztül elérhető kalkulátorokon, útmutatókon túl is részt vállaljunk a lakosság pénzügyi ismereteinek bővítésében. Ennek érdekében számos témát felölelve készítettünk mindenki számára elérhető, általános pénzügyi ismereteket adó videókat, több országos televíziós kampányunk középpontjában is a felelős pénzkezelés állt. 

OTP Fáy András alapítvánnyal új pénzügyi kultúrát teremtünk! 

Élményszerűen, a legmodernebb módszerekkel és eszközökkel tanulni pénzről, gazdaságról, gazdálkodásról. Ez a Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja, az OK Oktatási KözpontÚj lapon nyíló tartalom..

A térségben egyedülálló intézményként 2012-ben indult a magyar köznevelés szempontjából is mérföldkőnek számító program, melyet a több, mint 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkező OTP Fáy András AlapítványÚj lapon nyíló tartalom. irányít. Azóta a budapesti oktatóközpont mellett a jövőtudatosságra nevelő programok Nyíregyházán, illetve - az egyik leánybankunkkal együttműködésben - Romániában is elérhetőek.

Mitől egyedülálló az intézmény? 

  • Évente húszezer diákhoz jut el az OTP Bank által támogatott, ingyenes pénzügyi és gazdasági képzés. A képzések célja a szemléletformálás és a tudatosság növelése a pénzügyek vagy épp a karriertervezés terén.  
  • Ehhez tréningszerű, a diákok saját élményeire épülő inspiratív oktatási modulokat használunk. 
  • Az ország különböző pontjairól érkező csoportok oktatása mellett egy különleges eszközrendszerrel támogatott, általános és középiskolákba utazó oktatói hálózat segíti, hogy a képzések minél szélesebb körhöz eljussanak. 
  • A tanárok számára Pedagógus Klub működik. 
  • Az oktatási központ megkapta a finn Kokoa, a Finn Nemzeti Oktatási Ügynökséggel szorosan együttműködő intézet kiváló minősítését, a finn standardokhoz képest is kiemelkedően színvonalas tevékenységéért. 

Szeretettel várjuk a diákokat központunkban: 

OK Oktatási Központ Ügyfélszolgálat: 

Budapest
Telefon: +36 1 413 06 20
E-mail: jelentkezes@okkozpont.hu
Cím: 1068 Budapest, Benczúr u. 26.

Nyíregyháza
Telefon: +36 42 889 159
E-mail: info@oknyiregyhaza.hu
Cím: 4400 Nyíregyháza, Kossuth Lajos tér 2.

További programok a pénzügyi kultúra fejlődéséért  

OTP Csoport szinten is számos kezdeményezés célozza a pénzügyi kultúra fejlődését. 

  • Több leánybankunk iskolás csoportok részére lehetőséget ad a bankfiókok működésébe való betekintésre.  
  • Bevett gyakorlat, hogy a munkatársak rendszeresen tartanak pénzügyi előadást iskolákban önkéntesen.  
  • Az elektronikus csatornákat, illetve a közösségi médiát is használjuk a pénzügyi edukációra tájékoztatókkal, játékokkal.  

OTP Bank Pénzügytörténeti Gyűjtemény és OTPédia 

Bankunk kiemelt figyelmet fordít a magyar pénzintézetek 180 éves kulturális örökségének gondozására. Ezért hoztuk létre csaknem 55 éve az OTP Pénztörténeti Gyűjteményt is, ahol egyaránt megtalálhatóak a hazai pénzintézetekkel kapcsolatos 19–20. századi emlékek és bankunkkal kapcsolatos ereklyék is. 

A gyűjteményben több tízezer tárgy és dokumentum halmozódott fel az évtizedek során. Az OTP márkatörténetéhez köthető régi reklámanyagok, plakátok, prospektusok, filmek, fényképek, újságcikkek mellett többek között értékpapírok, fizetőeszközök, pénzintézeti dokumentumok, írógépek, számológépek, régi perselyek is megtalálhatók itt. Az állandó jelleggel és időszakosan megjelenített tárgyakból rendezett kiállítások a budapesti Vigyázó Ferenc utca 6. szám alatt tekinthetők meg személyesen.

A gyűjtemény megléte és folyamatos gyarapítása kiemelt célunk, az itt felhalmozott tudásanyagot már az online térben is elérhetővé tettük, az OTPédiaÚj lapon nyíló tartalom. felületén, hogy így még több emberhez eljuthasson. Az OTPédiával szeretnénk a pénzhez, pénzintézetekhez kapcsolódó kulturális örökséget elérhetővé tenni és bemutatni az OTP sztoriját

Bár az OTPédia tartalmainak jelentős részét a gyűjteményünk darabjai ihlették, de az oldal nem „csak” egy digitális pénzügytörténeti múzeum, és nem is „csak” egy OTP márkatörténeti platform. Ezeken a témákon felül a mindennapi pénzügyekkel kapcsolatos edukációs tartalmakat is rendszeresen közzétesszük, hogy ezzel is hozzájáruljunk a pénzügyi kultúra fejlődéséhez.

Az OTP Csoport számokban (2021) 

11 ország 

1483 Bankfiók 

15,8 millió ügyfél 

1 mrd Ft pénzügyi edukációra 

2,2 mrd Ft képzésre 

2,6 mrd Ft adomány 

Megosztás